Extrém lábápolás: halpedikűr

Néhány éve tűnt fel a szalonok kínálati palettáján egy meglepő, mégis valóságos kezelési mód a láb bőrkeményedéseinek eltávolítására: a halpedikűr. Akár hisszük, akár nem, egy Törökországban honos halfajta, a garra rufa előszeretettel csipegeti az emberi bőr elhalt hámsejtjeit, eközben számos előnyös hatást is gyakorolva a lábunkra és ezen keresztül az egész testünkre.

A kezelés alapjai

A halacskák magyar neve szívogató vörös márna, a pontyok családjába tartoznak. Az emberi bőrt fehérjekiegészítés-képpen fogyasztják, természetesen csak az elhalt hámsejtekre korlátozódva. Nincsenek fogaik, így a bajuszukkal, illetve a szájuk szívogató mozgásával ledörzsölik, leszippantják az amúgy is leválni készülő száraz bőrlemezkéket.

A csipegetés során a szorgos "pedikűrösök" enzimeket fecskendeznek a lábaink bőrébe, aminek következtében puha és élettel teli lesz a bőr. A kezelés eredménye nem az ollóval végzett pedikűrhöz, hanem a különféle bőrradírokkal végzett "peeling"-kezelésekhez hasonló. Ha komoly bőrkeményedéseink vannak, a teljes lábregenerációhoz többszöri kezelésre van szükség.

A halak a meleg vizet szeretik, így a lábunknak sem kellemetlen, sőt akár termálvizekkel is kombinálható az "akváriumba dugott lábbal " történő kezelés. Keleten komoly hagyománya van a halakkal való testápolásnak, ott akár fürdőzésre szolgáló medencében is tartják őket, az egész test ápolására.

Lábápolás
A kép csak illusztráció

Különleges élmény

És hogy milyen érzés egy ilyen különleges kezelés? Érdekes, csiklandós. Ahogy mondtuk, foguk nincs, ezért a halak harapni nem tudnak, böködnek, dörzsölnek, csipkednek és csiklandoznak. Beférnek a legeldugottabb ujjközi helyekre, ami van akiknek kellemes, van akinek zavarba ejtő érzés. A kezelés 20-30 percig tart, amíg a kis halak fáradhatatlanul dolgoznak.

Hazánkban többször felröppent a hír, hogy a halak fertőzéseket terjeszthetnek, illetve, hogy az egész eljárás gusztustalan, veszélyes lehet. Több oldalról is megerősítést nyert, hogy a megfelelően tartott és cserélt halak higiénikusak, a kezelés nem veszélyforrás semmilyen fertőzés tekintetében.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy többféle bőrbetegség kezelésében, szinten tartásában hatásos a halpedikűr, így az ekcéma, pikkelysömör esetében is, sőt az akupunkturás pontjaink stimulációja következtében pozitív hatással vannak a reumás, idegrendszeri és különféle traumás eredetű sérülésekre, fájdalmakra is.

Kategória: Műköröm cikkek

 

<< vissza géllakk blog főoldalára

 

Blog értesítő

Bezárás

{{ctrl.message}}