Gyógyuljunk észrevétlenül! A mudrák alkalmazása

A számtalan mudra kéztartás közül most bemutatunk néhányat, amelyek hétköznapi – vagy annak tartott – tünetek elmulasztásában segít. Ezek végzése nem követel “előképzettséget”, se nem bonyolult, se nem fájdalmas. Legfeljebb odafigyelést és türelmet kíván, hogy a megfelelő időket ki tudjuk tartani. A mudrák gyakorlása különösen javasolt azok számára, akik nem tudnak intenzív testmozgást végezni, ezért szerveik híján vannak a sport vagy jóga pozitív hatásainak.

Ököl mudra: ujjainkat hajtsuk ökölbe, majd a hüvelykujjat hajtsuk rá a gyűrűsujjunkra. Serkenti az emésztési folyamatokat, kiváló hatással van a gyomor, a máj, az epe és a belek működésére, segít elmulasztani a székrekedést. Az emésztési problémák nagy részének oka az elfojtott agresszió. Ezt fejezi ki az ökölbeszoruló kéz is, a mudra végzése közben érdemes átgondolni saját belső feszültségeinket is, amelyek az elfojtásokból adódnak. Keressünk magunknak “szelep” tevékenységeket, amelyek során kiadhatjuk magunkból a feszültséget.

Lazító mudra: fonjuk össze az ujjainkat, úgy, hogy az ellenkező kéz hátára simuljanak az ujjbegyek. A hüvelykujjainkat tartsuk távol egymástól. A gyakorlat előtt vagy közben, ha szükségét érezzük, rázzuk le a kezeket. A mudra segít ellazulni, vagy valami fontos és koncentrációt igénylő eseményre felkészülni. Két egymástól merőben különböző tevékenység határán lehetővé teszi, hogy az egyiket elengedjük és felkészüljünk, hogy odaadjuk magunkat a másiknak. 10-20 percig érdemes kitartani.

Stresszoldó mudra: hajtsuk a tenyerünkre mindkét kezünk ujjait, a hüvelykujjat nyújtsuk ki a mutatóujj fölső oldalán. “Koccantsuk” össze a két öklöt, úgy, hogy a tenyerünktől számított első ujjpercek simuljanak egymásra. A két hüvelykujj ujjbegyeit támasszuk össze, sátrat formázva a két ököl felett. A mudra végzése közben lélegezzünk mélyeket, igyekezzünk lelassítani a légzés ütemét, megnyújtani a be- és kilégzés közötti szüneteket. 5-7 perc alatt a gondolataink lelassulnak, a fejünk kitisztul és képesek leszünk kiválóan

Lábápolás
A kép csak illusztráció

Kategória: Műköröm cikkek

 

<< vissza géllakk blog főoldalára

 

Blog értesítő

Bezárás

{{ctrl.message}}