Kézjóga, azaz a mudrák hatalma

Mindannyian ismerjük a jógát és annak különböző formáit, a testünk és lelkünk karbantartási módszereként. Kevesebben hallottak azonban a kézjógáról, amely nem csak a kézfejünk és ujjaink tornáztatására szolgál, hanem kihatással van az egész szervezetünkre. A kézjóga több szinten hat: javítja az energiakeringést a testünkben, segít az energiablokkok feloldásában, tisztítja a csakrákat és hozzájárul minden szervünk egészséges működéséhez.

Mire jó a mudrák gyakorlása?

A mozdulatok és érintések segítségével pillanatnyi jó érzéseket is biztosíthatunk magunknak, hiszen a mudrák segítségével feloldhatjuk kínzó fejfájásunkat, élénkíthetjük magunkat, elmulaszthatjuk különféle tüneteinket.

Ha tudni szeretnénk mik azok a mudrák, legjobb, ha megnézzük az indiai szobrokat, vagy az indiai táncosokat, azok jellegzetes kéztartását. A “mudra” szó eredetileg pecsétet jelent, ez utalhat arra is, hogy a testi szintű tüneteket az energia áramlásának blokkjai okozhatják, de arra is, hogy ezek jelzések mind a külvilág felé, mind a szervezetünk számára, amelyek útjelzőként szolgálnak.

A kézjógában az a jó, hogy nem kell a végzéséhez különleges körülményeket teremtenünk – bár tény, hogy a nyugalom és a koncentráció fokozza a hatásukat – bárhol, bármikor végezhetjük őket, ha szabad a kezünk. Így a villamoson, óra közben, megbeszélésen vagy fejtörés ideje alatt is felvehetjük a segítő kéztartásokat. Csak annyit kell megtanulnunk, hogy melyek a pontos pozíciók és mennyi ideig érdemes fenntartanunk őket.

Lábápolás
A kép csak illusztráció

Ennél egyszerűbb módszer nem létezik

Természetesen a kézjóga nem fogja helyettesíteni a testünkkel végzett jógagyakorlatokat, de támogatja azok jó hatásait, illetve önmagukban végezve is nagy segítséget nyújthatnak testünknek a folyamatai harmonizálásához.

Vegyük a kezünkbe egészségünket és használjuk ki az üres időszakokat! Első lépésként akár azt is megfigyelhetjük, hogy ösztönösen mely kéztartásokat vesszük fel és visszakereshetjük, hogy azok mely mudrákhoz állnak a legközelebb. Ez is jelezheti azt, hogy a testünknek mi hiányzik, mire van szüksége. Jó példa erre a kezek összekulcsolása, amelynek során a testünkben nyugalom árad el, vagy az ökölbe szorított kéz, amely az emésztésre van jó hatással.

Kategória: Műköröm cikkek

 

<< vissza géllakk blog főoldalára

 

Blog értesítő

Bezárás

{{ctrl.message}}