Lakkok, amelyek nem a színezést szolgálják 2. – fedőlakkok

A lakkozás elmaradhatatlan utolsó fázisa a fedőlakk felvitele. Ennek a lépésnek számos funkciója van: lezárja az alkotás folyamatát, tartósítja a művet, elmélyíti a színeket, szilárdítja a felvitt lakk felületét és szerkezetét, valamint megvédi a külső behatásoktól.

Napjainkra a technológiai fejlődés és az ezzel párhuzamosan növekedő vagy újonnan kialakuló vásárlói igények megjelenésére válaszul a gyártók számtalan különféle termékkel álltak elő.

Ezek közül talán a legegyszerűbbek a különféle intenzitású felületi fényt adó fedőlakkok (a nevükben a gloss vagy shine szó szerepel különféle fokozó jelzőkkel, mint super, extra stb.). Ennek speciális verziója a gyémánt fényű és sparkle, azaz csillámló fedőlakk.

Szintén közismert és gyakran alkalmazott a különféle gyors száradást lehetővé tevő lakkok (fast dry, quick dry), illetve a szilárdító lakkok, amelyek akár egy heti tartást is ígérnek. Nem ritka az sem, hogy ezt a két megoldást együtt zárják palackba számunkra.

A többféle szolgáltatást nyújtó fedőlakkokat általában sealer-nek vagy top sealer-nek nevezik, ez befejezést, lezárást, szigetelést jelent. A több “in one” típusú termékek egyszerre szilárdítanak, fényesítenek vagy épp mattítanak, töredeztetnek vagy színt emelnek ki.

Műköröm blogjavascript:void(0)
A kép csak illusztráció

Különleges hatású fedőlakkok

Zselé hatású fedőlakkokkal olyan látványt érhetünk el, mintha műkörmöket készíttettünk volna. A festés vastagsága (mélysége), fénye, a színek élénksége, és remélhetőleg a tartóssága is ennek lesz megfelelő.

Az UV fedőlakkok kissé becsapós termékkategóriát képeznek, hiszen míg az egyik gyártó UV védelmet biztosító fedőlakkot ért rajta, a másik hasonló nevű terméke UV fényre szárad és így ad páncél-szerű felületet a körmöknek. Sőt olyan UV fedőlakk is van, amely UV fényben különféle fényjelenségeket produkál.

A mozaik vagy töredezett hatású fedőlakk az alapszínre felkenve összerepedezteti a lakkot és saját színével vegyesen mozaik-szerű képet ad a körmökön.

A matt felületű lakkozás igen gyorsan teret nyert világszerte, hiszen egészen új stílust és látványvilágot nyit a körömlakkozás terén. Az ilyen körmök elkészítésének egyik lehetséges útja a matt körömlakk vásárlása, de ennél egyszerűbb a színtelen matt fedőlakk, amelyet bármely meglévő körömlakkunkkal felhasználhatunk.
Ehhez hasonlóan lassan kezdenek megjelenni a homok és egyéb más különleges felületi hatást biztosító fedőlakkok is.

Kategória: Műköröm cikkek

 

<< vissza géllakk blog főoldalára

 

Blog értesítő

Bezárás

{{ctrl.message}}