Tavaszi körömgondok 2.

A köröm felületének elszíneződéseivel és körömlemezeink formájának változásaival érdemes komolyabban foglalkozni. Hiányállapotokra utalhatnak, amelyekből szervi bajok is kialakulhatnak. Ha viszont nem erről van szó, akkor lehet, hogy csak arra figyelmeztetnek, hogy óvatosabban manikűrözzünk, hiszen az ekkor okozott sérülések mind meglátszanak a képződő körmökön.

Nem kívánt színek

A színes körömlakkok okozta elszíneződéseket megelőzhetjük a színtelen alapozólakk használatával. Sötét színű lakkot semmiképp se használjunk nélküle, mert szinte biztos, hogy befogja a körmünket.

A rendszeres körömfestés – amikor nem hagyunk “lélegzetvételnyi” időt sem a körmünknek és elvesszük tőle annak a lehetőségét is, hogy természetes módon lekopjanak a tetejéről az elhalt sejtek – a dohányzással párosítva gyakran vezet a körmök sárgás-barnás elszíneződéséhez. Ilyenkor felhalmozódik a körömben és a körömágyban a nikotin, ezért sajnos külső kezeléssel nem sokat tehetünk ellene.
Ha ilyen elszíneződés alakul ki a körmeinken, próbáljuk meg friss citrom héjának belsejével átdörzsölni az érintett részt.

Sárga elszíneződést okozhatnak vegyi anyagok is. Abban az esetben, ha sokat dolgozunk vegyszerekkel, mosó- és mosogatószerekkel, inkább használjunk gumikesztyűt.

 

Műköröm blogjavascript:void(0)
A kép csak illusztráció

A fehér foltok, csíkok anyagcsere problémákat jelezhetnek. Figyeljük meg, hogy van-e ezen a téren egyéb tünetünk, és ha igen, járjunk utána a kezelésnek.

Gyakran előfordul, hogy az apró fehér pöttyök a körmön korábbi manikűrözés közben vétett hibákra utalnak (megböktük a körömágyat, túlreszeltük oldalirányból a körmöt, esetleg a körmöt érte ütés vagy szúrás). Ezek általában lenőnek a körömmel együtt, nem kell tennünk semmit ellenük.

Domború és homorú körmök

A domború körmök oxigénhiányra utalnak. Ez szívbetegséget is jelezhet, de ha erre nincs esélyünk, akkor próbáljunk légzőgyakorlatokat végezni, tartózkodjunk többet a szabad levegőn, szellőztessünk sokat és végezzünk olyan mozgást, amely megemeli a szervezet oxigén-szintjét.

A homorú körmök a vashiány jelei, igyekezzünk ezt a szervezetünk számára nélkülözhetetlen elemet ételekből (máj, vörös hús, spenót) vagy Schüssler-sóval pótolni.

Kategória: Műköröm cikkek

 

<< vissza géllakk blog főoldalára

 

Blog értesítő

Bezárás

{{ctrl.message}}