Természetes körömápolás

Jól tudjuk – már mi is írtunk erről itt – hogy körmeink állapota nem csak a műköröm-körömfestés-lakklemosás Bermuda háromszögében dől el, hanem a testünkben zajló folyamatokat is tükrözi. A körömlemezeken vagy a körömágyon feltűnő különféle elváltozásokból a szerveink állapotára, a testünk ásványianyag- és vitamin-ellátottságára következtethetünk.

Ugyanakkor az is tagadhatatlan, hogy a kezünk – különösen a háztartást vezető nőké – számtalan kemikália támadásának van kitéve. A mosó-, mosogató-, tisztítószerek, de még a samponok, hajformázók és mindenféle káros adalékanyagokat tartalmazó szerek, amelyekbe bele kell nyúlnunk az alkalmazás során, szárítja a körmöket és a bőrt.

Éppen ezért érdemes gondot fordítanunk ennek külön ápolására, amelyet házi szerekkel is maradéktalanul megtehetünk, és érdemes is – legalább ebben – elkerülni a romboló adalékanyagokat.

Mutatunk néhányféle körömápoló szert, amelyet bárki elkészíthet otthon is. A legegyszerűbb az olívaolajas bedörzsölés. Természetesen csak a hidegen sajtolt, extra szűz olívaolaj alkalmas erre, de meglátjuk, hogy kiválóan puhítja és táplálja kezünket.

Ha többféle olaj keverékét használnánk szívesen, akkor válasszuk az avokádóolajat, a mandulaolajat, szójaolajat, ricinusolajat, a szőlőmagolajat, az argánolajat, kukoricaolajat, és keverjük össze ezeket (vagy ezek közül a kiválasztottakat) egyforma arányban. Az olajakat nedves bőrre vigyük fel, vagy nedves ujjakkal kezdjük el a keverék bőrbe masszírozását, ellenkező esetben szárítani fog.

Műköröm blogjavascript:void(0)
A kép csak illusztráció

Illóolajakat is használhatunk: valamilyen hordozó olajba cseppentsünk tömjént, mirhát, citromot, ilang-ilangot. Ha körömgombád vagy valamilyen körömágyfertőzésed van, azt könnyedén kikezelheted teafaolaj és/vagy levendula segítségével.

Az olajak hatását kiegészíthetjük gyógynövények vagy gyümölcsök erejével is. Langyossá melegített, hidegen sajtolt olajban elkevert szárított gyógynövények segítségével készíthetünk tápláló oldatokat. Arra figyeljünk, hogy sose forrósítsuk fel az olajat, mert elveszíti vitamintartalmát! A gyógynövény lehet pl. zsurló, borsmenta, körömvirág, kamilla, cickafark, csalán. Az olajos oldatnak elkészítés után állnia kell egy hétig felbontás nélkül, majd szűrjük le és csak ezután használható fel!

Kategória: Műköröm cikkek

 

<< vissza géllakk blog főoldalára

 

Blog értesítő

Bezárás

{{ctrl.message}}