A körömbőr eltávolításáról

Sokan és sokféleképpen ápoljuk a körmünket. Ez függhet attól, hogy kitől sajátítottuk el a körömápolás csínját-bínját, de attól is, hogy járunk-e manikűröshöz vagy műkörömépítő szakemberhez

A különféle köröm- és kézápolással foglalkozó médiumokban gyakran ellentmondásos tanácsokat kapunk azzal kapcsolatban, hogy mit hogyan kell csinálni, különösen a körömbőr és hátsó körömredő ápolásával kapcsolatban nem egyeznek meg egymással a szakemberek.

A körömbőr (kutikula) és hátsó körömredő (eponychium) azonosítása és feladatának meghatározása egyébként is gyakran pontatlan a manikűrözésre vonatkozó tanácsadó irodalomban (Kis köröm-anatómia című cikkünk), és abban sincs egyetértés, hogy hogyan ápoljuk ezeket.

A körömbőr már a körömlemez termelődése során is jelen van, vékony hártyaként ráfeszül a körömre és védelmezi azt. A köröm növekedésével az eponychium alól kibukkanva még mindig vékony réteget képez a bőrön, de a levegővel érintkezve kiszárad és elhal. Ezt, a köröm felületén megtalálható keskeny fehér sávot a manikűrösök és műkörmös szakemberek szerint el kell távolítani. Az ő javaslatuk alapját elsősorban az képezi, hogy ha ez a réteg a körömfesték vagy a műköröm, gél-lakk alatt marad, fellevegősíti azt és ez okozhatja a felvitt díszítés leválását is.

A kutikulával érdemes azonban nagyon finoman bánni, hiszen az „ő” alapvető feladata a körömágy védelme. Ha az eltávolítás közben megsértjük a hátsó körömredőt, az alatta található körömágy is begyulladhat, és a fertőzés továbbterjedhet a mátrix-sejtekre is. Így, a sokszoros áttételeknek köszönhetően csúnya sebesedés alakulhat ki, amely okozhatja a körömlemez leválását vagy melegágya lehet a körömgombáknak is.

A száraz körömbőr otthoni eltávolításának alapvetően két módja van, az egyik az áztatás (kifejezetten erre a célra készült az áztató tál) a másik az oldószeres leoldás. A harmadik módszer, azaz az ollóval levágás kizárólag szakember számára javasolt, otthon semmiképpen se próbálkozzunk vele! Ha vékony a körömbőr, egy pár perces áztatás után leválik, ekkor száraz törölközővel könnyedén ledörzsölhetjük. Ha az oldószert választjuk, olvassuk el alaposan a használati utasítást. Az oldószer mellett nem szükséges áztatni, hiszen a termék maga végzi el a kutikula fellazítását, amelyet narancsfa pálcával elvégzett finom mozdulatokkal egészíthetünk ki.

Kategória: Műköröm cikkek

 

<< vissza géllakk blog főoldalára

 

Blog értesítő

Bezárás

{{ctrl.message}}