A lábgomba megelőzése és kezelése

Ez nagyon sok dologgal így van, de mivel a lábgomba, ha már egyszer megtelepedett, csak nagyon hosszas (hónapokig tartó) kezeléssel távolítható el – sőt vannak olyan álláspontok, hogy véglegesen soha nem szabadulunk meg tőle – ebben az esetben ez az állítás hatványozottan igaz.

Megelőzés

A lábgomba megelőzéséhez bizonyos higiéniai szempontokat érdemes szem előtt tartani. Ne használjunk senkivel közös törülközőt! Olyan nyilvános helyeken, ahol vizes/nedves közeg van (fürdők, zuhanyzók, medencék, szauna, gőzfürdő, infraszauna stb.) soha ne járkáljunk papucs nélkül, és ne érjünk meztelen bőrrel a közös használatú dolgokhoz!

Ruhadarabjaink, fehérneműink, zoknijaink és lábbelijeink kiválasztásakor ügyeljünk arra, hogy természetes alapanyagúak legyenek. A műszálas zokni nem vezeti el a láb bőrének felületéről a izzadságot, és így könnyen elszaporodhatnak a kórokozók a nedves környezetben.

Időről időre hagyjuk szabadon szellőzni a lábainkat. A megfelelő évszakban járjunk nyitott szandálban, és ha tehetjük, járkáljunk mezítláb füvön, homokban, ez nem csak a bőrnek, hanem a talpnak és a láb csontjainak is jót tesz

Műköröm blogjavascript:void(0)
A kép csak illusztráció

Bizonyos betegségek és kezelések idején külön figyelmet kell szentelni a gombásodás veszélyének. Ilyenek lehetnek az antibiotikumos kezelések, amelyek minden gombás megbetegedésre való hajlamot felerősítenek, illetve a cukorbetegség, amelynek egyik mellékhatása, hogy romlik a láb vérellátása, továbbá olyan testi állapotok, amelyek fokozottabb izzadással járnak

Kezelés otthon

Ecetes lábfürdő

3 liter kézmelegnél kissé melegebb vízhez keverjünk egy liter szobahőmérsékletű ecetet. Ebben áztassuk a lábunkat legalább 20 percig, úgy, hogy a körmök is beleérjenek. Egy hétig minden nap végezzük el a lábfürdőt, majd a végén, törülköző segítségével finoman dörzsöljük le a felázott elhalt bőrt (ne használjunk ollót, reszelőt, mert az nem jó, ha esetleg sebet ejtünk a fertőzött bőrön!). Az ecet fertőtlenít és ápolja a bőrt.

Illóolajak

Az illóolajakat lábfürdőbe cseppentve vagy krémbe keverve is alkalmazhatjuk. Egy 5 literes lavórnyi vízbe maximum és összesen 20 cseppet tegyünk. Készíthetünk lábkezelő krémet úgy, hogy kakaóvajba vagy sheavajba cseppentjük az illóolajokat és azzal kenjük be fürdés után a fertőzött területet.

Alkalmas illóolajok: teafa-, rozmaring-, kakukkfű-, zsálya-, majoranna-, fahéj-, levendula.

Kategória: Műköröm cikkek

 

<< vissza géllakk blog főoldalára

 

Blog értesítő

Bezárás

{{ctrl.message}}