Egy kellemetlen téma: körömgomba

A hosszú tél alatt a lábainknak elég mostoha sorsa volt. Szűk, sokszor kényelmetlen cipőkbe kényszerítve szinte soha nem szellőztek hiszen a hidegtől mindig védeni kellett: hol zoknival, hol cipővel, vastag bundás csizmával.

Ha nem ügyeltünk arra, hogy csak természetes anyagból készített zoknit hordjunk (pamut, gyapjú, bambusz stb.), illetve nem természetes anyagból készült cipőkben töltöttük a napjainkat, jó eséllyel gyakran befülledtek, beizzadtak és ez bizony melegágya a körmöt és a bőrt érintő fertőzéseknek (az angolok a gombás lábat sportolólábnak is hívják, utalva ezzel arra, hogy a cipőbe beizzadó láb az egyik legesélyesebb arra, hogy kialakuljon rajta a fertőzés).

A lábgomba tünetei

Bár a lábgomba legészrevehetőbb tünetei a köröm elváltozásai, első körben a bőrt támadja meg. A viszkető bőrfelületek, az ujjak között felpálló, berepedező bőr, a fizikai igénybevételnek kitett területeken a bőr kivörösödése, apró hólyagok megjelenése mind arra utalhat, hogy minket is elért ez a gyakori fertőzés. Súlyosabb fertőzésben lesznek érintettek a körmök: először kisebb felületen, majd végül az egész látható körömlemezen sárgás elszíneződés jelenik meg, a körmök megvastagodnak, lemezesen törnek, ollóval nehezen vághatóak és törékenyek lesznek.

Műköröm blogjavascript:void(0)
A kép csak illusztráció

Miért kell kezelni a lábgombát?

A lábgomba okozta tünetek további fertőzéseknek nyithatnak utat, így például a felpuhult és berepedező bőr nyitott kaput tart különféle bőrgyulladásoknak, sőt az orbánc kialakulásának esélye is megnő. A gyulladt bőrfelület vagy hámsérülés begennyesedhet, így szélsőséges esetben fekély és vérmérgezés is kialakulhat.

A lábgomba nem csak individuális fertőzés alakjában jelentkezhet, hanem különféle krónikus betegségek kísérőtünete is lehet. A cukorbetegség, a candida vagy egyéb, az immunrendszert szignifikánsan legyengítő betegségek képtelenné teszik a szervezetet arra, hogy megküzdjön a külvilágból támadó kórokozókkal.

A gombás körmök rendkívül csúnyák, a sárga elszíneződés miatt is, de idővel a körömlemez eldeformálódhat, benőhet és ezzel további torzulásokat idéz elő a lábujjakon.

Kategória: Műköröm cikkek

 

<< vissza géllakk blog főoldalára

 

Blog értesítő

Bezárás

{{ctrl.message}}