Hogy készítsünk otthon körömmatricát?

Sokszor került már ezen a blogon szóba a water marble, azaz a vizes márványtechnika, hiszen nagyon sokoldalú ez a trükkös módszer.

Létezik egy lehetőség, amellyel ennek a technikának az eredményei „konzerválhatóak”, azaz ha elkészítjük a kedvenc körömmatricáinkat, akkor nem kell majd minden alkalommal elővenni a vizesedényt és macerázni a csepegtetéssel.

Matricakészítés water marble technikával

A kezdés megfelel annak a metódusnak, mintha a körmeinket szeretnénk ezzel a technikával befesteni. Kis tálkába langyos vizet teszünk, ebbe csepegtetjük egymás után a kiválasztott lakkokat. Ha egy lakk színe nagyon világos, vagy túlságosan felhígul a vízzel érintkezve, akkor bátran cseppentsünk többet egymás után! Ha szélesebb sávokat szeretnénk, kevesebb különféle színt használjunk, hiszen az újabb körök ahogy szétfutnak, tolják kifelé az előzőket, és így vékony csíkok lesznek végül. Ha nagyon sűrű a festék, nyugodtan érintsük a víz felületéhez, hogy le tudjon esni a csepp, inkább ne rázzuk, mert annak az lehet az eredménye, hogy bárhol máshol fog landolni, de nem a tálban.

Műköröm blogjavascript:void(0)
A kép csak illusztráció

Tehát belecsepegtettük a kívánt színeket, majd fogjunk egy fogpiszkálót vagy kihegyezett végű hurkapálcát, és ahogy tetszik, húzzuk össze a mintát. Ez azt jelenti, hogy hosszabb-rövidebb egyenes vonalakat húzunk, amelyek mentén ívelődik és átrendeződik kissé a minta.
Gyakori, hogy narancsgerezd formában húzzák össze, ennek a végeredménye úgy fog kinézni, mint egy keresztbe félbevágott narancs. Ha ilyet szeretnénk, sugárirányban húzzuk a pálcika hegyét, kintről befele, vagyis a szélektől a középpont felé. Nagyon ügyeljünk rá, hogy ne felejtsük el minden mozdulat végén „letenni a festéket”, vagyis az utolsó ponton kicsit mélyebbre nyomni a vízbe a pálcát, mert különben lehet, hogy ráragad és kikapjuk a vízből az egész festékhártyát.

Ugyanezt tovább bonyolíthatjuk, ha a narancsgerezdek felezővonalát is meghúzzuk, de ezeket már bentről kifelé. Ne felejtsük el a vonalak végén a „pontot”!

Ha kész a minta, húzzuk végig a pálcikát az edény pereme mentén, így leválasztjuk a festékréteget az edény faláról. Majd 15-20 percig hagyjuk „száradni”. Természetese ilyenkor nem a klasszikus értelemben szárad, hiszen a víztartalmából egy vízfelületen lebegve nem fog veszíteni, viszont elpárolognak belőle az oldószerek és a festék megdermed.
Ha eltelt az idő, óvatosan emeljük ki a „fóliát” a vízből. Érdemes 3-4 ujjat alácsúsztatni, és úgy, nagyon óvatosan kiemelni. Borítsuk konyhai papírtörlőre, hagyjuk pár percet száradni, majd fordítsuk meg.

A kész matricát tetszés szerint darabolhatjuk ollóval és a továbbiakban úgy használjuk, mint egy normál matricát (színtelen alapra simítva, fedőlakkel rögzítve).

Kategória: Műköröm cikkek

 

<< vissza géllakk blog főoldalára

 

Blog értesítő

Bezárás

{{ctrl.message}}