Hogyan óvjuk meg a körmünket az időjárás viszontagságaitól?

A mai modern életmód számos kihívástól és kellemetlenségtől megkíméli a testünket. Fűtött házainkban nem kell fáznunk télen sem, míg a nyári kánikulában is enyhet nyerhetünk a légkondik segítségével. Igen ám, de még mindig gyakori eset, hogy el kell hagynunk kényelmes otthonainkat, hogy intézhessük a dolgainkat, feladatainkat.
Azt gondolhatnánk, hogy a téli hideg, szeles idő nagyobb megpróbáltatást jelent a testünk számára, mint a nyári időszak, de az igazság az, hogy az időjárás mindenféle szélsősége negatív hatással lehet a bőrünkre, hajunkra, körmeinkre. A kellemesen középszerű tavaszi és őszi langymelegtől eltérő klíma, vagyis a szélsőségesen hideg illetve forró időjárás kiszáríthatja a bőrünket, töredezetté, egyenetlenné teheti a körmünket, fénytelenné a hajunkat.

Mit tehetünk, hogy minden körülmények között megőrizzük a körmünk épségét és szépségét? És mit tehetünk, ha már megtörtént a baj? Azokat a termékeket vesszük most górcső alá, amelyek a különleges ápolás kategóriájába tartoznak.

Köröm- és körömágy-tápláló szérumok, lakkok

A körömágy finom erekkel behálózott vékony bőre rendkívül érzékeny. Bárki megtapasztalhatta, hogy már akár egy alkalommal végzett mosó- vagy tisztítószeres munka után elkezdett „kirojtosodni” a körömágya bőre. Ez sajnos előfordulhat szeles időben, de akkor is, ha sokáig ázunk a strandon a vízben. (Ez utóbbi két okból is veszélyes, hiszen feláztatja a bőrt és még vegyszert – klórt és egyéb fertőtlenítőket – is tartalmaz.)

A körömágy és cuticula bőrének elváltozását kétféle módszerrel előzhetjük meg. Az egyik, hogy javítjuk a vérellátását, a másik hogy tápláljuk. A vérellátás javítása történhet rendszeres körömkeféléssel, vagy annak a módszernek a rendszeres alkalmazásával, hogy kéztörléskor a frottírtörülközővel megdörzsölgetjük a bőrt.

A védelmet és táplálást a leghatékonyabban különféle olajakkal tudjuk ellátni. A körömágyápoló- és puhító olajak általában többféle növényi olajat és hozzáadott összetevőket tartalmaznak. Ezek segítségével fokozhatjuk a bőr tápanyagellátását, továbbá olyan ásványi anyagokat és hatóanyagokat juttathatunk a bőrfelületre, amelyek növelik a védekezőképességét is.

Mire való a körömkorrektor?

Ennek a terméknek a neve valójában kissé félrevezető lehet, hiszen a feladata nem az, hogy elfedje a körömhibákat. A nevét onnan kapta, hogy a korrektorhoz hasonló bézses-, rózsaszínes vagy halvány barnás árnyalatokban kapható. A feladata az, hogy a körmön vékony – az arcra való alapozóhoz hasonló – réteget képezve táplálja és védje a körömlemezt.

Alga, keratin, ásványi anyag vagy éppen növényi olaj tartalma erősíti a körömlemezt, gyorsítja a növekedését és javítja a minőségét. A körömkorrektor védő funkciót is elláthat, hiszen hasonlóan a lakkhoz, kemény rétegben rászárad a körömre. Kiválóan működik alaplakként is, így nagy előnye, hogy távol tartja a káros összetevőket tartalmazó lakkréteget a körömtől.

Fedőlakkok

Nem csak az alatta levő lakkrétegeket, de a körmödet is megvédhetik a sérüléstől az extra kemény fedőlakkok. Ha arra van szükség, akár egyetlen rétegnek is kenheted a körmeidre, hiszen tucatnyi felületi effekttel kaphatóak. Válogass a fényes, extrafényes, selymes fényű, matt, UV fényre világító és még számos egyéb fedőlakkok között, és egyszerre dobd fel és tedd tartóssá a körömfestésedet!

A fedőlakkok az utóbbi néhány évben új szerepet kaptak a korábbi feladatok mellett. Régebben a használatuk legfőbb célja az volt, hogy megkoronázzák az elkészült mintát, kiemeljék vagy éppen elmélyítsék a kompozíciót, élénkítsék a színeket és legfőképpen tartóssá tegyék a körömfestést.

Napjainkban, amióta egyre szélesebb teret hódítanak a 3D-s körömdíszek (kristályok, fém rátétek, műanyag és gumi-díszek), továbbá a matricák, gyöngyök és mindenféle más apróság, a színezésmentes fedőlakkok képezik ezeknek a foglalatát. Vagyis még száradás előtt ezekbe kerülnek beillesztésre a felsorolt díszek, illetve ezek fölé is érdemes egy réteget húzni a színtelen fedőlakkból, hogy megelőzzük a leesést, lepergést.

Ha már megtörtént a baj

Ha valamilyen oknál fogva sérülést szenvedett a körmöd, illetve felületi hibák keletkeztek rajta valamely növekedési probléma következtében, nagyon jól jön a kiegyenlítő alaplakk. Ezt a terméket használhatod lakk alá, de akár önmagában is. A körömlakkozás – főleg, ha fényes finisht szeretnél – akkor igazán szép, ha tükörsima a felülete. Egyenetlen körmökkel ezt pedig csak akkor érheted el, ha előtte kisimítod a körömfelszínt. A különleges konzisztenciájú simító vagy kiegyenlítő lakk belefolyik a mélyedésekbe, kitölti azokat, így nem csak kisimítja a felületet, de a köröm statikáját is javítja.

Kategória: Műköröm cikkek

 

<< vissza géllakk blog főoldalára

 

Blog értesítő

Bezárás

{{ctrl.message}}