Kezdődik a báli szezon! 1.

Éppen csak véget értek az ünnepek és elindítottuk az új esztendőt, máris megkezdődött a báli szezon. A téli időszak szürkesége és nyomott hangulata elleni küzdelem és a tavaszvárás reményteliségét megtestesítő ünnepségsorozat egymást követő táncos eseményekben, bálokban ölt testet.

Ez a periódus nagyjából megfelel a Farsang időszakának, amely Vízkereszttől Hamvazószerdáig tart.

A bálok országonként és tájegységenként meglehetősen eltérő megmozdulásokat takarnak, és az egyes eseményeken való megjelenés más és más várakozásokat támaszt a megjelenni szándékozókkal szemben. Minden esemény előtt, a kiküldött meghívón, az esemény tervezett programjának bemutatása mellett megjelölésre kerül az ún. dress code, vagy magyarosan dresszkód, amely iránymutatásként szolgál a résztvevők ruházatát illetően.

Azért hívják kódnak, mert a ruházattal kapcsolatban nem szöveges leírást kapunk, hanem a protokoll által előírt megjelenési formátumokat (toaletteket) egy-egy kifejezéssel jelölik meg. Erre általában a férfiak által viselendő nyakkendő színének megnevezése alkalmas (black tie, white tie), amely meghatározza az egész megjelenést, a női toalettet is beleértve.

Most nem részletezzük a kódok által képviselt előírásokat, annyi azonban általánosságban elmondható, hogy a bálokon előírás a kifejezetten elegáns viselet, amely azonban nem jelent rikító sminket, sőt.

Általában az az elvárás, hogy a mutatós, esetleg feltűnő ruházat mellett az ékszerek száma (a protokoll ezt pontosan, számszerűen meghatározza) és az arc festése visszafogottságot tükrözzön.

A protokoll jelenleg nem tér ki a körmök állapotával, kinézetével kapcsolatos előírásokra. Ennek valószínűleg az az oka, hogy amikor a szabályok létrejöttek még nem volt olyan általános a körömfestés, mint manapság (vagy éppen nem volt előkelő, hogy egy hölgy fesse a körmét). Ez azonban napjainkra megváltozott, olyannyira, hogy a jól ápoltságnak és eleganciának szinte már természetes része a gondosan manikűrözött, gyakorta festett, épített zselés műköröm vagy lakkzselézett köröm.

Folytatjuk!

Kategória: Műköröm cikkek

 

<< vissza géllakk blog főoldalára

 

Blog értesítő

Bezárás

{{ctrl.message}}