Körmére nézünk a gombának 1.

Az emberek egy része csak hallomásból ismeri, de egyre többen szembesülnek ténylegesen az egyik leggyakoribb bőrgyógyászati problémával, a körömgombával.
A körömgomba gyermek és felnőtt közösségekben egyaránt megjelenhet, például sportolók közös öltözőiben, közös zuhanyzókban, uszodákban, valamint a család tagjai között is gyorsan elterjedhet.

A tévhittel ellentétben nem csak a gyenge immunrendszerrel rendelkezők, vagy a cukorbetegek tudják könnyen elkapni a gombás fertőzéseket, így a körömgombát is. Kialakulásának okai között szerepel, a közösen használt helységeken és nedves környezeten kívül, a zárt, nem szellőző műanyag cipők és a műszálas harisnyák, zoknik. Ezek nedves, sötét életteret biztosítanak a gombák szaporodásának.

Tünetei a bőrgombának:

enyhe: kipirosodás, hámlás
erősebb: fájdalmas, viszkető kiütés, nedvedző, mélyen berepedt, baktériummal felülfertőzött sebek
Ha a köröm is fertőzött: a körömlemez megvastagszik, elszíneződik. Ez indulhat a körömágy és a körömvégek felől is. Súlyos esetekben folyományaként ekcéma is kialakulhat.


A körömgombától nem csak a lábaidat kell féltened, hanem a kezeidet is! Ráadásul egy olyan problémával állunk szemben, amit megelőzni egyszerűbb, hiszen a kezelése hosszadalmas, olykor 9-12 hónapig is eltarthat. Ezért fontos a megfelelő higiéniai eljárás.

A megfelelő kézmosás receptje:
- nedvesítsük be a kezeinket a csap alatt
- kenjük be folyékony szappannal
- dörzsöljük át alaposan kezeinket, a kézfejünket, a tenyerünket, a csukló részt és az újak közötti részt
- a WHO ajánlása szerint ennek a folyamatnak kb. 20 mp-nek kell lennie a megfelelő eredmény elérésének érdekében (ez kb. annyi idő, mint amíg magadban elénekeled a „Boldog szülinapot” dalt)
- öblítsük le kezeinket langyos, folyóvízben
- lehetőség szerint ismételjük meg, mert a kutatások szerint egy kézmosással csak a baktériumok felét tudjuk eltávolítani
- kézszárításhoz használjunk tiszta, száraz törölközőtFontos!
Felázott, kiázott körmre (pl.: mosogatás, termálfürdőzés, strandolás után) TILOS körömdíszítést készíteni! Hiszen így könnyedén „bazárhatod” a bacikat a körömlemezed és a lakkzselé közé! 

Kategória: Műköröm cikkek

 

<< vissza géllakk blog főoldalára

 

Blog értesítő

Bezárás

{{ctrl.message}}