Körömtápláló ételek folytatás

Az A-vitamin a csont-, nyálkahártya- mirigyhám-, hámszövet-képződésben játszik fontos szerepet, a szemben található szemideghártya felépítése mellett

Ezek mellett antioxidáns hatású, azaz csökkenti a szervezetben a szabad gyökök számát, így megóvja az öregedéstől és a sejtdegenerációktól. Ezt a vitamint a sötétzöld és narancssárga gyümölcsökben, tojássárgában, májban és különféle halak húsában találhatod meg.

Brokkoli az egészséges körmökért

A B-csoport vitaminjai, különösen a H-vitamin (biotin) a keratin beépülését segíti elő, így nélkülözhetetlen a körömsejtek termelődéséhez és anyagcseréjéhez. Megtalálhatóak a sörélesztőben, különféle olajos magvakban (kesudió, dió, földimogyoró), szárnyasokban, sajtokban és nagy arányban a banán is tartalmazza ezeket. A szárnyasok húsa nem csak azért jó körömerősítő, hanem azért is, mert gazdag proteinforrás.

A folsavnak (B9 vitamin) a vérlemezkék képződésében, aminosavak és nukleinsavak anyagcseréjében van nélkülözhetetlen szerepe. A B12 vitaminnal feltételei egymás felszívódásának, így kizárólag egyszerre képesek hasznosulni. A folsav spenótban, búzacsírában, brokkoliban, májban, tojássárgában és szójababban található meg.

A bőr és a köröm, sőt a szemek megfelelő működéséhez elengedhetetlen, hogy megfelelő mennyiségű cinket fogyasszunk. Ez a mikroelem számos folyamatban részt vesz a szervezetünkben, többek között az immunrendszer megerősítésében, a kötőszövetek állapotának megőrzésében, a vércukorszint szabályozásában, a nemi szervek működésében, agyműködésben is fontos szerepe van. A szójababban, a zöldbabban, a kesudióban valamint a homárban található meg nagy menyiségben.

A körmök gyengeségét és töredezettségét a vas hiánya is okozhatja. A vas az egyik legfontosabb ásványi anyag a szervezetünkben, olyan fontos folyamatokban kap szerepet, mint a vérképzés, az oxigén és szén-dioxid szállítás, valamint a legkülönfélébb fehérjék képzése. Ezért van jelentősége a körmök egészséges kinézetében, és ha szeretnénk fokozni a vasbevitelünket, érdemes nagyobb mennyiségben babot, céklát és más vörös gyümölcsöket fogyasztani, illetve olyan állati eredetű vasforrásokat, mint a máj és egyéb belsőségek.

Kategória: Műköröm cikkek

 

<< vissza géllakk blog főoldalára

 

Blog értesítő

Bezárás

{{ctrl.message}}