Még egy pár szó a népművészeti körmökről 2.

Spanyol minta

A spanyol ihletésű körömminták a Frida Kahlo révén széles körben megismert naiv hangulatú népművészeti rajzok alapján készülnek. A jó benne az, hogy egyáltalán nem nehéz akár magunknak elkészíteni, hiszen gyerekrajzra emlékeztető egyszerűségűek.

Szívecskék, madarak, pöttyök, cicák és virágok, és persze az elmaradhatatlan cukorkoponyák. A cukorkoponyák virággal díszített emberi koponyák a mexikói halottak napján kapnak szerepet. A taszító és vonzó dolgok egyesítését szolgálják, hiszen Mexikóban a halottak napja mulatság, jó kedvű megemlékezés az eltávozottakról. A mexikói cukorkoponyák a körmökön is egyszerűen elkészíthetőek, és mivel szemük-szájuk gyakran virágból van, kiválóan használhatóak hozzájuk a FIMO gyümölcsös és virágos körömdíszei.

A spanyol minta jellegzetessége a figurák közötti tér kitöltése számtalan apró pöttyel, így szinte a levegőt vagy a dolgok kisugárzását hivatottak jelezni. Ez a jellegzetesség rendkívül színessé és vidámmá teszi ezt a stílust.

Egyéb minták

A skandináv, ukrán, görög, azték, etruszk és egyéb népek mintáit nem mindig tudjuk megkülönböztetni a körmökön. Az is gyakori, hogy nem az egész köröm kap egységes népi festést, csak egy-egy kisebb mintát vagy sort emelünk ki belőle (pl. norvég téli körömmintát itt is olvashattatok már, de pl. a különféle spirálok és meanderek is gyakori szereplői a különféle díszítéseknek).

Gyakori – főleg Amerikában – hogy nem is igen foglalkoznak azzal, hogy az adott minta mely területről származik, csak piacra dobnak pl. egy műköröm kollekciót „vintage” vagy „folk” elnevezéssel, amelyben vegyesen szerepelnek a különféle népek díszítései.

Kevésbé ismert, bár meggondolandó és egyedi lehetőség menyasszonyok részére a fehér alapon arannyal készült görög mintás díszítés, amely görög, római vagy istennő stílusú menyasszonyi ruhával mutat szépen. A fehérarannyal kézi festett vagy nyomdázott minta nagyszerűen „felel” a finom arany ékszereknek, egy vékony aranyszínű övnek vagy melltűnek.

Kategória: Műköröm cikkek

 

<< vissza géllakk blog főoldalára

 

Blog értesítő

Bezárás

{{ctrl.message}}