Mikulás körömminták 4. - nonfiguratív díszítések 2.

A nonfiguratív mikulásos vagy karácsonyi díszítéseket nyugodtan nevezhetjük általános téli díszítéseknek és bátran hordhatjuk az egész téli időszakban őket.

Hogy pl. egy csillagos vagy hópelyhes, esetleg pulóvermintás köröm mennyire kötődik szorosan a Mikulás ünnepéhez, az a  színválasztáson is múlik, hiszen ha kékes árnyalatokat használunk, az inkább téli, ha viszont pirosat-fehéret, esetleg csillámló vagy fémes festékeket, az pedig inkább ünnepi.

Imitált csillagok és hópelyhek

Legegyszerűbb változat

Vegyük előre a legeslegegyszerűbb mintát: bármilyen alapon fehér pöttyök, lehetőleg kisebbek és nagyobbak vegyesen. Ha piros alapon  készítjük, az egyértelműen Mikulás-kötődésű, különösen, ha fehérrel végigpontozzuk a körömvéget is és középre teszünk egy nagyobb pöttyöt, amely a mikulássapka bojtját szimbolizálja.
Ugyanakkor ugyanez a minta sötétkék alapon, már csillagos-fagyos éjszaka, teliholddal, havas eresszel.

Műköröm blogjavascript:void(0)
A kép csak illusztráció

Tovább lehet a fenti minta hangulatát fokozni, ha ombre festésű alapot készítünk, mondjuk sötétkékből világoskékbe átmenetest, és arra tesszük a kristályokat, csillámokat, pöttyöket.

Közepes verzió

Egyszínű alapon a pöttyök felvitele előtt vékony ecsettel fessünk csillagokat vagy hópelyheket. Mindig a legnagyobbal kezdjük és úgy lássuk meg, mi fér, mi lenne még mutatós, és legvégül tudjuk közé szórni a pöttyöket.

A csillagokból a legegyszerűbbek a sima keresztezett vonalak. Ezeket vékony ecsettel is csinálhatjuk, de ha az nincs, fogpiszkálóval is elkészíthetőek. Ilyenkor nem húzni kell a vonalat, hanem a körömhöz kis szögben tartott tartott fogpiszkáló faragott ferde csúcsának oldalát finoman a körömhöz érinteni, ami vonal-nyomot hagy maga után (minden érintés után mártani kell!).
Nagyobb méretben működik az ötágú, illetve hatágú csillag, amelynek nem a körvonalát érdemes megrajzolni, hanem azt megtanulni, hogy lehet a ceruza felemelése nélkül lerajzolni ezeket. Így lendületesebb lesz a végeredmény (és kevesebb vonallal jár).

A hópehely-minta úgynevezett progresszív minta, azaz mivel tovább fejleszthető, akkorára csináljuk, amekkorára akarjuk.
Vékony ecsettel vagy fogpiszkálóval is készíthetjük. Csináljunk egy gombócot, ebből húzzunk sugár-irányba hat ágat, azok végére is csináljunk pöttyöket. Ha ezt elég piciben csináljuk, itt is abbahagyhatjuk, ez is jó önmagában hópehelynek. Ha az ágak végén levő pöttyökből húzzunk három-három ágat, kicsit nagyobb lesz, de ha ezek végére is pöttyöket teszünk, további ágakat húzhatunk belőle...

Kategória: Műköröm cikkek

 

<< vissza géllakk blog főoldalára

 

Blog értesítő

Bezárás

{{ctrl.message}}