Műkörmök másképpen

Mi, akik szeretjük, ha szép, mutatós minták díszítik a körmünket, jól tudjuk, hogy a műkörömnek, gél lakknak igenis van létjogosultsága. De szorgos designerek azon munkálkodnak, hogy ezen felül is felfedezzenek vagy bele csempésszenek olyan kiváltságokat, amelyek hozzáadnak a mindennapi életünkhöz. Egy angol diáklány, Lucie Davis iskolai feladata megoldásaként azt ötölte ki, hogy műkörmeibe chipet ültet.

A chip feladata a Londoni metrórendszer utazási díjának kezelése, tulajdonképpen az Oysternek nevezett kártya „agya”. Az angol fővárosban úgy történik a metróhasználat, hogy az említett kártyát megvásárolják, majd arra pénzt töltenek és minden beszálláskor a leolvasóhoz érintik, amely automatikusan levonja a megfelelő összeget. A kártya tárolása és megfelelő pillanatban elővarázsolása azonban – különösen egy női táskából – néha megterhelő feladat lehet, így sokkal praktikusabb, ha szó szerint kéznél van a szükséges chip.

Ha az okos kis jószágot a műkörömbe építik bele, csak a kezünket kell a leolvasóhoz tenni, és minden megy a maga útján – és ugyanez történik a kártya feltöltésekor. Az iskolai feladat jól sikerült, de azt még nem tudni, hogy a fejlesztésre a közlekedési vállalat is lecsap-e. Ha igen, a műkörmösöknek is fel kell készülniük az új kihívásra.
A chipek különböző helyekre történő beépítése már nem újdonság, gondoljunk csak a kutyák chipezésére, amelyet egy nagyobb fecskendővel végeznek el. Az apró műszerekből többféle is létezik, mindegyik adattárolásra szolgál, van amelyik nagyobb, van amelyik kisebb tárhellyel szolgál.

Az új elgondolás jelentősége ebben rejlik: ha elterjed a chipek beépítése a műkörmökbe, lakkzselékbe, akár életmentő információkat, lakcímet vagy bankkártya-adatokat is tárolhatunk és hordhatunk magunknál ilyen módon, megelőzve ezzel az ellopás, elvesztés veszélyét. 

Kategória: Műköröm cikkek

 

<< vissza géllakk blog főoldalára

 

Blog értesítő

Bezárás

{{ctrl.message}}