Okozhat-e gondot a lámpázás a gél lakk elkészítése során?

Amióta a természetes dolgok népszerűsége nőni kezdett, egyre több támadás éri a kozmetikában alkalmazott „kemikáliákat”, vagyis vegyészeti úton készülő kozmetikumokat is

Ezzel kapcsolatban már többször volt szó itt nálunk, a blogban is arról, hogy a gél lakk mennyivel kímélőbb a testünkre nézve, mint a folyamatos lakkozás. Ugyanakkor a zselélakkozás esetében külön támadási felületet jelentenek a száradás során alkalmazott lámpák, amelyek a fény olyan tartományait alkalmazzák, amely egyes feltételezések szerint károsak lehetnek az egészségre.

 

UV lámpa

A különféle zselélakkos manikűrök elkészítése során többször is lámpázni kell a körmöket, hiszen minden rétegnek és a mintázat minden elemének külön-külön meg kell kötnie a következő lépés előtt. A kutatók azt vizsgálták, hogy egy rendszeresen gél lakkot készíttető hölgy számára mekkora kockázatot jelent az alkalmanként 3-5 perces UV-fényhatás, akkor, ha minden héten elkészítteti a kívánt manikűrt. Ez a tesztelési mód azért sem mérvadó, hiszen a zselélakk pont arról szól, hogy minél ritkábban kelljen körömfestést váltani, sőt sokan vannak, akik nem is szedetik le, csak utántöltetik és/vagy felülfestetik a körmeiket.


A kutatások eredményei ellentmondásosak: vannak, akik szerint az UV fény hatására megnövekedhet a bőrrák kockázata, mások szerint a megengedhető határérték alatt lehet maradni, ésszerű lakkozási gyakorisággal. UV fény természetesen a napfényben is megtalálható, és mivel a napozást sem tiltják a tudósok, érdemes az UV lámpa elátkozását is elengedni a fülünk mellett. Ugyanígy UV fénnyel működnek a különféle szoláriumok is, amelyek alkalmazását ugyan – pont a kockázatokra tekintettel – az EU-ban megszigorították, de a megfelelő feltételek mellett ma is igénybe vehetőek. Napozáshoz és szoláriumba javasolt a fényvédő krémek használata. Ezeket a gél lakkozáskor is alkalmazhatjuk (persze az alkalmazás módját egyeztessük a műkörmösünkkel), sőt feltaláltak már fényvédő kesztyűt is.

Az UV-fénnyel kapcsolatos kockázatok azonban teljes mértékben kikerülhetőek az amúgy is terjedőfélben levő LED műkörmöslámpa alkalmazásával. Ha tartunk attól, hogy az UV lámpák árthatnak nekünk, válasszunk olyan szalont, ahol LED lámpával dolgoznak, vagy szerezzünk be otthonra ilyen lámpát, amelynek otthoni alkalmazása azért is kedvezőbb, hiszen jóval alacsonyabb a fogyasztása, mint a hagyományos UV-s változatoknak.

Tény: Mivel a gél lakkozást lényegesen kevesebbszer szükséges elvégezni, hiszen jóval tartósabb mint a hagyományos körömlakk, így biztos hogy lényegesen kevesebb káros hatás éri a szervezetünket!

Kategória: Műköröm cikkek

 

<< vissza géllakk blog főoldalára

 

Blog értesítő

Bezárás

{{ctrl.message}}