Pöttyentéses technika

Többször volt már szó pettyekről és pöttyökről, kisebbekről, nagyobbakról, sűrűkről és ritkákról, a felviteli módjaikról. Most egy kicsit ettől a vonaltól eltérő technikát mutatunk, ahol a pöttyök inkább foltok, de a színválasztástól, a sűrűségtől és a foltok alakjától függően sokféle hangulatú és mintázatú körömfestést kihozhatunk belőle.

Nedves pöttyintés

A nedves pöttyintéses technika lényege az, hogy az alaplakk felvitele után nem tartunk száradási időt, hanem a lehető leghamarabb felvisszük a díszítést szolgáló pöttyöket/foltokat. A lényeg az, hogy mintázathoz kiválasztott körömlakk ecsetjét nem húzzuk le (de azért nézzük meg, hogy ne dőljön róla a festék), aztán aránylag nagy cseppeket cseppentünk a még nedves alap lakkrétegbe. Akkor lesz igazán szép, ha a frissen felvitt alapréteg még egyáltalán nem indult száradásnak, nem is bőrösödik.

Szín szempontjából sokféle lehet a minta, nagyon szép, ha nagyon eltérő színeket használunk, ilyenkor, ha sűrűn és szabálytalanul bepöttyözük a teljes felületet, az eredmény olyan lesz, mint egy mozaik (az alapréteg gyakorlatilag a foltokat keretező vonalként látszik. Ez lehet valamilyen hálózat, ha olyan színekkel dolgozunk, olyan mint egy elnagyol kígyóbőr vagy teknőspáncél. Ha egymáshoz közeli színeket választunk, akkor térbeli hatást kelthetünk vele.

Ha úgy rakjuk le a foltokat, hogy egy kisebb petty köré nagyobb pöttyöket rendezünk, hibiszkusz szerű dús szirmú virágot is kialakíthatunk ilyen módon, akár a szirmokat egy irányba kissé kicsúcsosítva/meghúzva (tűvel vagy fogpiszkálóval).  Ha nem egy centrumban levő pötty köré tesszük a foltokat, hanem a körömágy vonalát követjük vele, és kissé összetorlasztjuk őket, a körmeink úgy fognak kinézni, mint egy félbevágott citrusgyümölcs.

Műköröm blogjavascript:void(0)
A kép csak illusztráció

Száraz pöttyintés

A száraz pöttyintés lényege az, hogy az alap lakkréteget hagyjuk megszáradni, mielőtt a pöttyintett foltokat felvisszük. Az a technika akkor mutat jól, ha a fölső lakk olyan, hogy nem fed egy rétegben, és a különböző mennyiségű anyagot tartalmazó pöttyökön átüt az alatta húzódó festékréteg színe.
Ügyeljünk arra, hogy kisebb és nagyobb pöttyöket egyaránt tegyünk, illetve, hogy különböző vastagságúak legyenek a pöttyök festékrétegei.

Ez a technika jól néz ki nagyon kontrasztos színhasználattal (világos alapon sötétebb színek, pl. fehéren sötét pink vagy piros, sárgán sötétkék vagy lila), illetve fordítva, sötét alapon világos pöttyökkel. Egymáshoz közeli színekkel nem annyira mutatós, mert nem ütnek át látványosan egymáson a színek.

Kategória: Műköröm cikkek

 

<< vissza géllakk blog főoldalára

 

Blog értesítő

Bezárás

{{ctrl.message}}