Szabaduljunk a lábizzadástól 2.

Cipő és zokni kiválasztása: Az izzadós lábbal több gond is adódhat a kellemetlen szagokon kívül. Ha olyan cipő van rajtunk, amely nem szívja magába az izzadságot és nincs rajtunk zokni sem, a lábunk csúszkálhat a cipőben vagy átnedvesedhet a bőr/textil, emiatt vízhólyag vagy sebesedés alakulhat ki.

Ha a cipő nem szellőzik megfelelően, a lábujjak között megjelenhetnek a berepedések (népnyelven kipállik), ami bizony enyhe gombás fertőzésre utal. Ha elhanyagoljuk a gombafertőzést, az pedig hosszabb távon a körmök elszíneződéséhez, eldeformálódásához, majd leeséséhez vezethet, sőt a gomba a véráramba bekerülve a belső szervekben is problémát okozhat.

Emiatt nagyon fontos, hogy megoldjuk a keletkező izzadság felszívásának kérdését is. Kánikulában semmiképpen ne hordjunk műszálas zoknit vagy nejlon harisnyát, de lehetőleg mezítláb is csak akkor legyünk, ha a cipő több helyen nyitott és jól szellőzik. Még ebben az esetben is érdemes behintőporozni a lábat, hiszen az nem csak felszívja a keletkező izzadságot, hanem síkosítja is bőrfelületet (szemben az izzadsággal, ami tapadóssá teszi), és így megelőz mindenféle dörzsölődésből eredő sérülést is.

Ha mégis elkezdene kirepedezni az ujjunk között a bőr, használjuk egy gyulladáscsökkentő-hámosító és egy fertőtlenítő (gombaölő) szer kombinációját. Az előbbi lehet körömvirág kenőcs, aloe gél vagy spray, az utóbbi pedig fokhagyma- vagy grapefrutimag-kivonat
 

Szabaduljunk a lábizzadástól 2.
A kép csak illusztráció!

A cipők dezodorálása

A cipőnk belsejét szintén szódabikarbónával érdemes szagtalanítani, vagy szórjuk egyszerűen bele, vagy ha nincs kedvünk később pucolgatni, akkor tegyünk egy tüllzacskóba 1-2 teáskanállal, és úgy tegyük a lábbeli belsejébe éjszakára. A nedvességet is magába szívja, fertőtlenít és a rossz szagoktól is megszabadít.

Érdemes elkerülni azt, hogy minden nap ugyanazt a cipőt vegyük fel sőt, lehetőleg ne legyünk egész nap sem ugyanabban a cipőben. Legyen a munkahelyen váltócipőnk, és legyen két olyan pár lábbelink minden időjárásra, amelyet felváltva tudunk hordani, amíg a másik kiszárad.

Azokat a cipőket, amelyeket lehet, minél melegebb van, annál gyakrabban mossuk ki (annál hamarabb meg is szárad).

Kategória: Műköröm cikkek

 

<< vissza géllakk blog főoldalára

 

Blog értesítő

Bezárás

{{ctrl.message}}