Vidámság a tél közepén: díszítés FIMO rudakkal 1.

Többször esett már szó arról, hogy a műkörmös számára rendelkezésre állnak olyan 3D-s akril és egyéb műanyag díszek, amelyekkel akár térbeli kompozíciót is rakhat a körömökre. Ezek közül a FIMO gumidíszek olyanok, amelyekkel bátran próbálkozhatunk otthon is, hiszen nem csak műkörmös teheti fel és nem csak zselé képes a köröm felületén tartani.

Mi az a FIMO?

A FIMO egy gyártó cég, amely különféle alapanyagú gyurmák, modellező masszák, bizsukészítésre alkalmas égethető gyurmák gyártásával foglalkozik. Egyik termékük a FIMO Cane gumirúd, amelyből származó szeletekkel lehet díszíteni a köröm felületét.

Hogy kell elképzelni?

A FIMO gumirúd úgy készül, hogy különböző színű kinyújtott gumilapokat visznek fel egymásra, rétegesen, különféle felületi mintázatokkal, amelyek átnyúlnak a rétegeken túlra is. A végén a laprétegeket együtt rúddá göngyölik, és a rafinált eljárás vége az lesz, hogy a rúd keresztmetszete színes mintát ad ki: virágot, dinnyét, pillangót, citromot, narancsot, almát, mackóarcot, smileyt stb.

A gumidíszeket így is készítik: szeleteket vágnak a rúdból, és így kapnak egy csomó pontosan egyforma gumi díszt. A FIMO gumidíszeket szeletben és rúdban is meg lehet vásárolni. Az utóbbi gazdaságosabb (a mennyiséget tekintve valószínűleg olcsóbbra jön ki, mintha lapdíszeket vásárolnánk), és az alkalmazása rugalmasabb, ugyanakkor nem biztos, hogy otthon ugyanolyan vékonyra vagy egyformára tudjuk vágni a szeleteket.

Műköröm blogjavascript:void(0)
A kép csak illusztráció

Hogy kell használni?

A gumirudat valamilyen rendkívül éles szerszámmal (zsilettpenge, snitzer, szike stb.) kell szeletelni. Nagyon oda kell figyelni, mert ahhoz, hogy jól használható szelet jöjjön ki, be kell tartani egy pár szabályt (és jó volna, ha nem faragnánk selejtté az egész rudat).

A FIMO szeletnek vékonynak kell lennie. Minden használati utasítás azt mondja, hogy vágjunk olyan vékony szeletet, amilyet csak tudunk, én inkább azt mondom: a szelet vastagságával játszani lehet, de vannak határok, ha nagyon vastag, az nem fog meghajolva megmaradni a körmökön.  
Nagyon fontos, hogy a szelet vastagsága egyenletes legyen, a felület ne legyen cakkos és/vagy egyenetlen. Igyekezzünk teljes kört vágni, még akkor is, ha mondjuk fél dinnyeszelet vagy fél citromszelet kell a díszítésbe. Ebben az esetben szebb, ha egy teljes kört leszelés után félbe vágunk.

Kategória: Műköröm cikkek

 

<< vissza géllakk blog főoldalára

 

Blog értesítő

Bezárás

{{ctrl.message}}