Ezeket a munkavédelmi előírásokat kell betartanod műkörmösként!

A műkörmös szakma manapság a legnépszerűbb foglalkozások közé tartozik. Viszonylag kicsi energiabefektetéssel jár, szép a munkakörnyezet és emberekkel lehet foglalkozni. Kell ennél több? Ahhoz azonban, hogy sikeres legyél és hosszú távon elégedettek legyenek a vendégeid, neked is be kell tartani a munkavédelmi előírásokat. Lássuk, melyek ezek!

Néhány szó a munkavédelemről

Mint minden szakma, a műkörmös és a manikűrös esetében is be kell tartani a megfelelő munkavédelmi előírásokat, hiszen a munkavégzés során az egészség és a biztonság követelményeinek kell érvényesülnie.

Mit jelent ez? Az 1993. évi XCIII. törvény, röviden Mvt. foglalkozik e kérdéskörrel. Ebben határozták meg, hogy milyen személyi, tárgyi és szervezeti feltételei vannak a biztonságos munkavégzésnek. Ezek az előírások a műkörmösökre is vonatkoznak, noha első blikkre talán azt gondolnánk, náluk nincs különösebb veszélyforrás.

Ám, ha jobban belegondolunk, akkor az elektromos gépektől kezdve a hegyes tárgyakon át a maró folyadékokig, oldószerekig sok mindent használnak a körmösök, ami mind rájuk, mind a vendégeikre nézve balesetveszélyes lehet.

A jogszabály megalkotóinak a célja az volt, hogy meghatározzák és egyértelművé tegyék a munkáltatók és a munkavállalók feladatait, jogait és kötelességeit annak érdekében, hogy megóvják a szervezetten munkát végzők egészségét, munkavégző képességét. Ezáltal megelőzhetők a munkabalesetek és a foglalkozással összefüggő megbetegedések. A szépségiparban ez azért is különösen fontos, mert itt a vendégek védelmére, egészségére is gondolni kell.
 

A munkavédelem fő területei

A munkavédelemnek két fő területe van: a munkabiztonság és a foglalkozás-egészségügy. Lássuk, melyikről mit kell tudni!

  • Munkabiztonság: Ennek legfőbb feladata a balesetek megelőzése, valamint a már megtörtént balesetek kivizsgálása, rendelkezések meghozatala, hogy ugyanaz a baj többé ne ismétlődjön meg.
  • Munkaegészségügy: Ennek célja a munkavállalók egészségének a megóvása és az egészséges munkakörülmények megteremtése. Ez a terület foglalkozik nemcsak a munkaalkalmassággal és a munkakörülményekkel, hanem a munkalélektani kérdésekkel is.

 

Sok minden kapcsolódik ehhez a két területhez. Például egy műkörmösnek mindig ügyelnie kell arra, hogy az általa használt eszközök ne tegyenek kárt a vendégben. Éppen ezért kell tudniuk, mit kell tenni, ha az oldószer például a vendég szemébe került. De nem véletlen írják rá a géllakk leoldó folyadékok dobozára sem, hogy száraz, hűvös helyen, napfénytől védve, gyerekektől elzárva tárolandók, illetve azt, hogy alkalmazásuk közben nyílt láng használata és dohányzás tilos!

És azt tudtad, hogy a 8 vagy ennél több munkahellyel rendelkező üzlethelyiséghez olyan fogasos ruhatári részt kell biztosítani a vendégek részére, amely a várakozó résztől el van különítve? Bizony, nagyobb szalonokban erre is ügyelni kell! A munkáltató feladata, hogy az első napon megismertesse a dolgozókat a munkavédelmi szabályokkal.
 

A munkabalesetek megelőzése

Fontos témakör a munkavédelemmel kapcsolatban a munkahelyi balesetek megelőzése is. Munkahelyi baleset akkor történhet, ha valamilyen fennálló veszélyforrást figyelmen kívül hagynak. Mik lehetnek ezek?

  • Fizikai veszélyforrások: például a munkaeszközök, csúszós felületek, áramütést okozó eszközök, de a nem megfelelő világítás is ide tartozik.
  • Kémiai veszélyforráshoz a veszélyes anyagokat soroljuk, melyekkel a műkörmös is gyakran találkozik a munkája során.
  • Biológiai veszélyforrást jelentenek a mikroorganizmusok és azok anyagcseretermékei (például baktériumok, gombák). Fontos lehet itt, hogy egy bőrbeteg vendéget csak saját eszközeivel szolgálhatunk ki. A műkörömreszelőket, buffereket, polírozókat, csiszológépeket, ollókat, bőrfeltolókat mindig fertőtleníteni kell!
  • Fiziológiai, idegrendszeri és pszichés igénybevételek: ilyen például a túl hangos zaj, ami elterelheti a figyelmedet.

 

Fontos tehát, hogy mindig betartsd a munkavédelmi előírásokat! A Moonbasanails.hu oldalról rendelt termékek teljesen biztonságosak, az előírásoknak megfelelnek. Használd őket körültekintően!

Kategória: Géllakk

 

<< vissza géllakk blog főoldalára

 

Blog értesítő

Bezárás

{{ctrl.message}}