Milyen okai lehetnek, ha a természetes köröm színe megváltozik?

A nők többsége szereti, ha a körme szép és ápolt. Viszont érdemes figyelni az apró változásokra is, mivel körmeink egy betegségre is figyelmeztethetnek.

Körmeink színének változása nagyon sokféle és különböző okból következhet be. Sokan találkoztak már ezzel a problémával, és több mint valószínű, hogy tudni akarták, hogy mi van a hátterében. Mivel rengeteg téves információ kering ezzel kapcsolatosan, most röviden ismertetjük egy részét.

Szinte mindenkivel előfordult már, – függetlenül attól, hogy gondoskodik a rendszeres manikűrről – hogy egy vagy több körmén fehér foltok, pontok jelentek meg. De az is lehet, hogy megváltozott a köröm alakja, mérete, felülete, elvált a körömágytól, betöredezett vagy felkunkorodott.

A legtöbben ilyenkor vitamin vagy ásványi anyag hiányra gyanakodnak, de valójában nem csak ez okozhatja az elszíneződést. Mivel a köröm extrán érzékeny a szervezet működésében beálló változásokra, ezért általános tény, hogy a köröm rendellenességei mindig jeleznek valamit, amit érdemes komolyan venni.
Manikűrös vagy pedikűrös szakemberként „kötelességed” tájékozódni a körömmel kapcsolatos egészségügyi problémákról, hogy baj esetén azonnal tud jelezni kliensed felé, hogy mire figyeljen, esetleg mikor forduljon orvoshoz. Persze nem kell egyből a legrosszabbra gondolni, minden ember más, így körömelváltozások makk egészséges embereknél is megjelenhetnek.

De milyen az egészséges köröm? Enyhén átlátszó rózsaszín, a körömágy erős vaszkularizációja miatt, amely átüt a körömlemezen, Hasonlóképpen, egy egészséges körömben nincsenek foltok, pigmentcsíkok vagy eltérő színű pontok.Mi az első számú, betegségre utaló jel a köröm elváltozásaival kapcsolatosan?

A leukonychia, vagyis a köröm fehér elszíneződése a leggyakoribb, amely érinti a köröm természetes színének megváltozását. Jobbik esetben az elváltozás csak 1-2 körömre van hatással, de vonatkozhat mindez a kéz és láb körmeire is, illetve az is nagyon egyedi, hogy mekkora felületen.

 

A foltos körmök leggyakoribb betegsége tehát a leukonychia, aminek az okai lehetnek:

 • súlyos vagy hibás manikűr;
 • rossz minőségű körömtermékek;
 • különféle vesebetegségek;
 • gombás fertőzés;
 • menstruáció;
 • különböző emésztőrendszeri betegségek;
 • anyagcsere problémák;
 • stresszes életmód;

Emiatt a körmök elkezdenek rosszul „táplálkozni”, a keratin minősége gyengül és pigmentfoltok jelennek meg.

 

Milyen további okok állhatnak a köröm színének elváltozása mögött?

 • Antibiotikus gyógyszerek szedése;
 • Túlzott dohányzás – a dohány megfesti a körmöket, és barnává teszi;
 • Különféle kozmetikumok túlzott használata, például alapozó;
 • Szívbetegségek;
 • Különböző hormonális rendellenességek;

Általánosságban elmondható, hogy az alultápláltság és bármilyen vérszegénység befolyásolja a körmök jó állapotát, valamint az anyagcsere-problémák korai jele is lehet, ha gond van a körmöddel. Vérszegénység esetén a körmök sápadtak, és hasonlítanak a leukonychia által érintett körmökre.
 

Hogy miért fontos mindezeknek az ismerete körmös szakemberként?
Mint már említettük azért, mert csak úgy lehetsz igazán jó szakembe,r ha szível-lélekkel végzed ezt a szakmát. Ez azt jelenti, hogy nemcsak a manikűr/pedikűr külső megjelenésére figyelsz, hanem a kliens „állapotára” is.

Különösen fontos, hogy a manikűrös és pedikűrös szakemberek legyenek képben a köröm színváltozásainak okaival, hogy tudják, mikor kell beavatkozni. Így tanácsot adhatnak ügyfeleiknek, akik esetleg nem tudják, hogy a fent felsorolt állapotok bármelyikében szenvednek, mert ezek egy része nagyon súlyos. Egy jó szakember tudja, hogy nem elég a minőségi termékek beszerzése, fontos odafigyelni az ügyfélre és a körmeivel kapcsolatos apró egészségügyi elváltozásokra.

Kategória: Géllakk

 

<< vissza géllakk blog főoldalára

 

Blog értesítő

Bezárás

{{ctrl.message}}