A köröm jelentése és szerepe a testszimbolikában 1.

Nagyon sokat írtunk az utóbbi időben arról, hogy hányféleképpen lehet festeni a körmöket, milyen színek a divatosak, és milyen ötletes eszközöket lehet használni a házilag kivitelezett, mégis profi és mutatós körömfestésekhez.

Ugyanakkor nem nagyon esett szó a köröm, a körömfestés, a körömproblémák spirituális hátteréről, arról, hogy mi az oka annak, hogy a nők hosszabb körmöket hordanak, hogy a legtöbb nő festi a körmét, a férfiak pedig nem. Azt sem firtattuk eddig, hogy milyen lelki oka lehet a körömmel kapcsolatos problémáknak (gomba, beszakadás, törés, elszíneződés stb.). Hát most vágjunk bele!

A körmök szerepe testen és a történelemben

Az állatvilágban a körmök és karmok fegyverül szolgálnak. A védekezés vagy támadás eszközei, amelyeken akár az egyed élete is múlhat. Rendkívül fontos, hogy olyan állapotban legyenek, hogy bármikor be lehessen vetni őket, akinek törékenyek a körmei, az életével játszik! Így a köröm az agresszió és a fenyegetés eszköze, gyakorta elég csak megmutatni az ellenfélnek, hogy megfutamodásra késztessék.

Az ember esetében – mivel társadalomban élünk, ahol az ősi ösztönök, így az agresszió is határok közé lett szorítva – ez bonyolultabb és sokrétűbb. A köröm ugyanúgy a fölény, a hatalom és végső soron az agresszió jelképe, de természetesen nem fenyegetjük egymást vele.

Műköröm blogjavascript:void(0)
A kép csak illusztráció

A férfiak körme hagyományosan azért rövidebb, mert az ő testi erejük bizonyításához nincs szükség arra, hogy a karmaikat villogtassák. Ugyanakkor a nők esetében a köröm hossza, és feltűnő mintázata tudat alatt általában azt fejezi ki: meg tudom védeni magam!
Nagyon érdekes elgondolkodni ebben a viszonylatban azon, hogy miért lettek divatosak a rendkívül hosszú, és tűhegyesre reszelt műkörmök?

Az, hogy az embernek hogy néznek ki a körmei, illetve milyen állapotban van a körömágya, tükrözi azt, hogy hogyan viszonyul a saját agressziójához. A szépen rendben tartott körmök azt mutatják, hogy harmonikus viszonyban van a nő a benne élő „ősi, vad természeti asszonnyal”, és ugyanígy a férfiaknál is általában a „nyugodt erő” jelképe.
Ha túl nagy hangsúly kerül a  körmökre, vagy azok megjelenése eltúlzott vonásokat mutat, az jelentheti azt, hogy a viselője nem érzi magát biztonságban, illetve elfojtja saját agresszióját. Ha a körmök rossz minőségűek, törnek az mutathatja azt, hogy a viselőjük keveset törődik magával, nem biztosítja a teste számára a szükséges teljes körű táplálkozást, a vitaminokat és egyéb tápanyagokat.

Kategória: Műköröm cikkek

 

<< vissza géllakk blog főoldalára

 

Blog értesítő

Bezárás

{{ctrl.message}}