Mitől mentes a 3-free lakk?

Nem újdonság már, de mégis ünnepelendő jó hír, hogy a körömlakkok piacán is kezdenek teret nyerni az egészségre kevésbé ártalmas termékek. Természetesen egészséges dolgokról még mindig nem beszélhetünk, hiszen a lakkok összetételében nem nagyon találunk nem szintetikus összetevőt, mégis dicséretes az a törekvés, hogy a leghúzósabbakat próbálják leváltani.

Ennek a vonulatnak a jelenlegi változatai a 3-free, 5-free, illetve a water base, azaz vízbázisú termékek.

3-free lakkok

A 3-free lakkok a legsúlyosabban károsító összetevőket – DBT, formaldehid és toluol – nem tartalmazzák, illetve mással helyettesítik.

DBT

A dibutil-ftalát a műanyag összetevők lágyítására szolgál. Sajnos egyetlen érv sem szól mellette egészségügyileg, hiszen bebizonyították, hogy rombolja a hormonháztartást (szaporodási rendellenességet, nemzőképesség-csökkenést okozva), károsítja az immunrendszert, és az idegeket, roncsolja a vesét, rákkeltő hatású, és még sorolhatnánk. A rossz hír az, hogy már anyatejből is kimutatták, tehát ha az anya nem figyel eléggé magára, tőle mérgeződhet a csecsemő is.

Formaldehid

A formaldehid (vizes oldata a formalin) közismert vegyület, hiszen sokoldalúsága miatt számos helyen alkalmazzák.

Műköröm blogjavascript:void(0)
A kép csak illusztráció

Elsősorban fertőtlenítő és konzerváló hatásáról ismert, pl. különféle szöveteket is ezzel tesznek maradandóvá az utókor számára. Sajnos tartósító hatására tekintettel számos kozmetikum tartalmazza (fogkrémek, folyékony szappanok), de háztartási tisztítószerekben (WC-tisztító, folyékony tisztítószerek, fertőtlenítők és gombaölők), sőt textíliákban is megtalálható.
Természetes módon termelődhet a természetben sőt az emberi testben is.

Olyan sok helyen (pl. műanyag és gumiipari termékek gyártásánál) alkalmazzák, hogy akár az otthonunkban is ki lehetünk téve mérgezésnek.
Állítólag a szervezet nem raktározza, és ha be is kerül, viszonylag hamar lebomlik, de túlzott bekerüléskor orrdugulást, vizes orrfolyást, fejfájást, fáradtságot okozhat.

A formaldehidet 2004-ben rákkeltő hatású vegyületté nyilvánították.

Toluol

Ez az oldószer és vegyipari alapanyag szintén igen közkedvelt a műanyagok gyártása során. Hasonló „jó tulajdonságai” vannak mint a DBT-nek: károsítja az idegrendszert, bőrirritáló és károsítja a májat, nem kedvez az immunrendszernek, de a légző és keringési rendszert is rossz irányba befolyásolja.

Kategória: Műköröm cikkek

 

<< vissza géllakk blog főoldalára

 

Blog értesítő

Bezárás

{{ctrl.message}}