A töredezett körmök okai

Körmeink sokat elárulnak rólunk, ezért nemcsak stílus szempontjából fontosak, hanem az egészségi állapotunkról is fontos információkat hordoznak. Rengeteg nő és férfi küzd például törékeny körmökkel, ami képes megkeseríteni a mindennapjainkat. Érdemes hát utánajárni, mi okozhatja a problémát.

Miért törékeny a körmünk?

A keratin nevű fehérje körmünk egyik építőanyaga, ez védi a láb és a kéz körmeit a károsodástól. A keratin egyébként a haj- és a bőrsejtek alkotóeleme is, emellett még számtalan fontos szerepet tölt be a szervezetben.
Azonban sajnálatos módon nem ritkaság, hogy a körmök hasadnak, hámlanak vagy törnek. A Harvard Orvostudományi Iskola szerint a nők 27%-ának törékeny a körme, ezt az irodalom onychoschiziának nevezi. Fontos figyelmeztető jel lehet szervezetünk részéről más betegségekre is, ezért érdemes felkutatnunk a mögöttes egészségi állapotot vagy más befolyásoló külső tényezőt.


 


Két kategória létezik

Az American Osteopathic Dermatology College (AOCD) szerint a törékeny körmök két kategóriába sorolhatók: lehet száraz törékeny vagy puha és törékeny. Előfordul, hogy a tüneteket belső betegségek vagy vitaminhiány okozza, melyek közül a vashiány a leggyakoribb. Szakértői tipp az, hogyha a kéz körmei gyengék, viszont a láb körmei erősek, akkor azt nagy valószínűséggel külső tényező okozza.

Alapvetően a száraz és törékeny körmöket a kevés nedvesség, a körmök gyakori mosása és szárítása okozza. A szájon át szedett biotin alkalmazása nagy segítség lehet ebben az esetben. A másik kategória a puha és törékeny körmök, melynek kiváltó oka lehet a túl sok, körmöket ért nedvesség. Kerüld a háztartási tisztítószerek és mosószerek túlzott használatát.
 

A törékeny körmök egyéb okai
 

A kor

Ahogyan testünk, úgy a körmünk is változik a kor előrehaladtával, így gyakran válnak törékennyé. Amíg a lábkörmök többnyire vastagodnak és keményednek, addig a kéz körmei vékonyabbak és törékenyebbek lesznek. Ez többnyire természetes folyamat.
 

A vashiány

A szervezetben előforduló vashiány mindenekelőtt alacsony vörösvérsejt szinthez vezet, melynek a körmöket ért károkon kívül számtalan negatív hatása lehet a szervezetünkre. Ha töredezettek a körmeid, érdemes elmenned egy teljes labor vizsgálatra, hogy megbizonyosodj róla, minden rendben van-e az értékekkel.
 

Hypothyreosis

Az alacsony pajzsmirigyszint tünetei a törékeny körmök mellett még a hajhullás, a fáradtság, a súlygyarapodás és depresszió. Az orvosok a problémát szájon át szedhető kiegészítőkkel kezelik, érdemes megvizsgáltatnod az értékeidet, hiszen egyúttal számos szövődménytől is megóvhatod magad, amennyiben valóban erre vezethető vissza a törékeny körmök oka.
 

Raynaud szindróma

A végtagok keringési problémáival kapcsolatos betegség nagyban befolyásolhatja a körmök egészségét. Az orvos felírhat kalcium-csatorna blokkolókat, melyek kezelni tudják a töredezett, gyenge körmöket.
 

Mit tehetsz a törékeny körmök ellen?

Az egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb megoldás lehet, hogy naponta több alkalommal is kézkrémet használsz. Olyan termékeket keress, melyek gazdagok alfa-hidroxisavban, vagy lanolinban.  Minden kézmosás után hidratáld a kezed és semmiképp ne hagyd ki a körmeidet sem a műveletből. Lefekvés előtt nagyobb adag krémet is használhatsz.

Másik fontos szempont, hogy védd a kezed, főképp akkor, ha gyakran érintkezel háztartási szerekkel. Viselj kesztyűt minden adandó alkalommal, hiszen az megvéd az erős vegyszerek károsító hatásitól is.

A körmeid védelmére is figyelj oda, ne hagyd őket túl hosszúra megnőni. Használd gyakran reszelőt, de ügyelj arra, hogy csak egyirányba haladj vele. Körmeid egészségét különböző körömápoló termékekkel is megőrizheted, nézelődj weboldalunkon.

Kategória: Géllakk

 

<< vissza géllakk blog főoldalára

 

Blog értesítő

Bezárás

{{ctrl.message}}