Érdekességek a manikűr világából

Mi mással is búcsúztathatnánk az óévet, mint egy sajátos visszatekintéssel? A manikűrözés, körömápolás világából hoztunk pár érdekességet, olykor igazán meghökkentő dolgokat. Ha szeretnél furcsaságokat megtudni a témában, mindenképp olvasd el cikkünket!

Már az ókorban is volt manikűr

Feljegyzések szólnak arról, hogy az ókori Egyiptomban és Kínában is ismerték a körömápolás fortélyait. Sőt! Gazdag embereknek egyenesen kötelező volt festett körmöt viselniük.

A fáraókra úgy tekintettek akkoriban az emberek, mint az istenek leszármazottaira, éppen ezért ők mindenféle módon igyekeztek kifejezni hatalmasságukat. Például úgy, hogy hosszú, arany színű körmöket viseltek.

Kínában is hagyománya volt a körömápolásnak: az uralkodó dinasztia tagjai körömlakkokat használtak díszítéshez: ezek még méhviaszból, zselatinból, illetve tojásfehérjéből készültek. Az arany és ezüst mellett a vörös és a fekete volt a jellegzetes szín, a szegények csak világos színű lakkokat használhattak. Halállal büntették azt, aki megszegte ezt a szabályt.

Az indiaiak a ma is közkedvelt hennát alkalmazták kézfejük szebbé tételére, ott is a vörös árnyalat volt az elterjedt.

 

Marie Antoinette és a lime à ongles

A 18. század végén uralkodó Marie Antoinette francia királyné igazán igényes volt külsejére. Rendszeresen ápolta körmeit is, ehhez egy olyan körömreszelőt használt, amelyet habkőből készítettek számára.

A ceruzaformára faragott reszelőt - franciául lime à ongles - csiszolásra, formázásra alkalmazta az uralkodónő igen nagy sikerrel. Formázott körmeit látva a versailles-i udvar hölgyei is rászoktak a manikűrözésre, nagy divat lett ez akkoriban.

Érdekesség, hogy a reszelőt nem dobták ki használat után, a szobalány elmosta, majd a fürdőkád közelében helyezte el, hogy bármikor lehessen használni. Bár az is igaz, hogy az 1700-as évek végén még nem volt igazán elterjedt a tisztálkodás – uralkodói körökben sem –, így nem tudni, milyen gyakran került sor a körömreszelésre.

A ma ismert körömreszelőt egyébként 1910-ben találták fel, napjainkban már ez az egyik legfontosabb eszköze a körömápolásnak. Az eszköz készülhet fémből, üvegből, csiszolópapírból és kristályból is: kínálatunkban is találsz többféle kivitelt!

 

A leghosszabb köröm

És ha már a körömreszelésnél tartunk! Tudtad, hogy a leghosszabb köröm, amit viseltek, 80 centiméter volt? A Guinness-rekordok közé is bekerült ezáltal Lee Redmond, egy amerikai nő, aki közel 30 éven át növesztette a körmeit. 38 éves korától, 1979-től kezdve nem vágta le őket, így dolgozott, tett-vett mindennap, például mosogatott, porszívózott, beteg férjét ápolta.

Úgy tervezte, 2006-ban megszabadul hosszú körmeitől egy talkshow keretében, azonban meggondolta magát, és tovább folytatta a növesztést. A legrövidebb körme is 71,6 cm volt ekkor jobb kezének kisujján.

Sajnos azonban Lee 2009 februárjában autóbalesetet szenvedett, aminek következtében körmei mind letörtek. Szerencsére nem sérült meg súlyosan, de nem kezdett újra hobbijába, mondván nem biztos, hogy elél még újabb 30 évig. Igaza lett… Pár nappal ezelőtt, 2023. december 14-én, 82 évesen hunyt el a körömnövesztés bajnoka.

 

A műkörmök napjainkban

A ma elérhető technológiáknak köszönhetően van lehetőség körömhosszabbításra: nemcsak porcelánból, hanem akrilból, zseléből is készülhetnek műkörmök. Ezek megjelenése nem oly régre tehető, a 2000-es évek elején jöttek divatba. A géllakkok térhódítása pedig az UV-lámpák elterjedésével egy időben történt.

Ma már nagyon sokféle díszítés és módszer a rendelkezésére áll annak, aki különleges, figyelemfelkeltő körmöket szeretne vagy egyszerűen csak ápolná kezeit. Kínálatunkban minden szükséges eszközt megtalálsz a manikűrözéshez. 2024-ben is a legmagasabb minőségű termékek közül válogathatsz. Keress bennünket bizalommal! Légy törzsvásárlónk, így az új esztendőben is számos kedvezményben részesülhetsz!

Kategória: Géllakk

 

<< vissza géllakk blog főoldalára

 

Blog értesítő

Bezárás

{{ctrl.message}}