Körömtörténelem: tudod, hogy miért olyan divatos a piros lakk?

A piros a szenvedély és a szerelem színe, energikusságot sugall, ezért nem véletlen, hogy minden nő odáig van érte. A körömlakkozás történetében is jelentős szerepet játszott a vörös lakk, erről és más érdekességekről is olvashatsz legújabb cikkünkben. Tarts velünk egy kis időutazásra

Körömfestés az ókorban

A nők mindig is rafináltak voltak, ha hódítani akartak, éppen ezért minden praktikát bevetettek, hogy megszerezzék a figyelmet. Már az ókoriak is hamar rájöttek, hogy a köröm festése, díszítése is lehet kifejező. Az ókori görögöknél például a rabszolgák ezüstporral kenték be elöljáróik körmét, nemcsak a kézen, hanem a lábon is.

Kínában és Egyiptomban előkerültek olyan leletek, amelyek szerint a tehetősebb réteg porcelánnal, rizsporral díszítette az ujjak végét, aranylemezből készült motívumokkal tették egyedivé a körmöket.

A legendák szerint Kleopátra, Egyiptom királynője, aki szépségéről volt nevezetes, nemcsak a hajápolásra fordított nagy figyelmet, hanem a körmeire is. Úgy tudni, porcelánt használt és fekete-vörös színűekre festette őket. Már akkor is nagy divat volt a piros! Minél magasabb rangú volt valaki, annál sötétebb tónusban került fel ez a szín a körömre.

Az indiaiak már az ókorban is használták a hennát. Ezt a misztikus, vörös festékanyagot elsősorban a kezeikre kenték, de a körmöket is festették vele.
 

A középkori és a reneszánsz körömápolás

Mivel régebben is főként a kezüket használták az emberek a kétkezi munka során, egyértelmű, hogy a hosszabb, díszesebb körmöket csak a felsőbb réteg engedhette meg magának. 1300-ban a kínai Ming-dinasztia idején a gazdag nők viseltek először hosszú műkörmöket, ez státuszszimbólum volt akkoriban.

Európában a higiéniai körülmények nem voltak épp a legjobbak a középkor idején, ezért a körömfestés sem vált divattá. A reneszánsz korszak viszont hozott némi változást. Divat lett a hosszú köröm, bár ennek inkább praktikus okai voltak. Ekkor ugyanis sem körömreszelő, sem körömolló nem létezett még. Az úri kisasszonyok – de a férfiak is – szívesen hordtak hegyes körmöket. Akkoriban szintén a fekete és a piros szín volt a leggyakoribb, ha körömfestésről volt szó.
 

A tudomány fellendül – a körömszépítés erőre kap

A felvilágosodás idején, amikor a tudomány kezdett fellendülni, megszületnek az első reszelők és körömvágó ollók is, méghozzá egy fogorvos kreativitásának köszönhetően. Talán véletlen egybeesés, hogy az első komolyabb műköröm elkészítése is egy fogorvos nevéhez fűződik: 1954-ben Frederick Slack körme letört munka közben, ezért gyorsan épített magának egy műkörmöt akrilból. Később tökéletesítette találmányát és testvérével megalakították a Patti Nails műkörömgyártó céget.

A körömlakkok feltalálása ezzel szemben az autófényezőknek köszönhető: Henry Ford műhelyében az első autófestésekkel egyidőben született meg a magasfényű alapanyagok felhasználásával az első körömlakk, amit persze tökéletesíteni kellett. 1932-ben dobták piacra a már valódi pigmenteket is tartalmazó körömlakkot, mely azonnal a nők kedvencévé vált.


 

A divat mindig változik

A körömlakkok színe kezdetben fekete és vörös volt, hiszen ezekkel lehet vonzani a tekintetet. Míg a fekete-fehér film létezett csak, a mozisztárok is igyekeztek sötétebb színűre festeni körmeiket, hogy az jól látható legyen a filmvásznon.

Mikor színessé vált a világ, azaz a mozikban is megjelentek a színes filmek, a körömlakk és a smink megléte még fontosabbá vált. Marilyn Monroe, a szőke bombázó vörös körmeivel hódított, talán ezért is olyan nagy divat azóta is a piros lakk.

Napjainkban már számtalan színből lehet válogatni és ezek minden árnyalata fellelhető. 2022-ben a kékes színű Very peri volt az év színe, kíváncsian várjuk, mit választanak majd ki az új évre. Talán a piros egy árnyalatát?

Hogy mit hoz a jövő, azt még senki sem tudja, de az biztos, hogy a körömlakkozás és a szépségápolás nem fog kimenni a divatból. Szerezd be az ehhez való kellékeket a Moonbsanails-től 2023-ban is!

Kategória: Géllakk

 

<< vissza géllakk blog főoldalára

 

Blog értesítő

Bezárás

{{ctrl.message}}