Gyönyörű pedikűr házilag

indokolt! A rendszeresen ápolt bőr, a minőségi készítmények: fényvédők, hidratálók, fertőtlenítők nagyszerű védőpajzsként működnek a fertőzésekkel szemben a teljes test felületén. Miért éppen a pedikűr az egyik legszenzitívebb terület?

Mert az pró bőrredők, a szarusodó sarkak bőre, a gombásodásra hajlamosabb körömzugok, melyeket sokszor szoros cipőbe, zokniba, harisnyába dugunk, és egész nap egyfajta párakötésben, vagy légmentesen bezárunk nagyon gyakran okozhatnak gombás-vagy bakteriális fertőzéseket. Ha erre odafigyelünk, mindig szárazra töröljük, lélegző anyagokat viselünk napi szinten, akkor sokat tehetünk az egészségünkért, és természetesen gyönyörű küllemet is kölcsönöznek a lábfejeinknek.
 

Nem csak tavasszal fontos

A strandszezon, a melegedő időjárás mellett már sokaknak eszükbe jut, hogy télen elhanyagolt lábfejeket is kényeztessék. Nem csak ilyenkor van erre szükség, havonta, kéthavonta nyugodt szívvel elvégezhetjük télen, ősszel is! Hiszen így nem egy bőrkeményedés hegyet, berepedt sarkakat, hanem egy kordában tartható bőrfelületet, körmöket kell csak karbantartani.
 

Általános higiénia, alapkezelések

Nagyon fontos, hogy a napi tisztálkodás során szappanos vízzel a lábfejünket, lábujjainkat is megmossuk. Majd a felpuhult bőrt hetente-kéthetente érdemes átdörzsölni testradírral, vagy finoman egy sarokreszelővel. A fürdést követően nagyon alaposan töröljük át a körömágyakat, ujjközöket jó nedvszívó törölközővel, majd szép tisztán hagyjuk kicsit pihenni, járkáljunk mezítláb, vagy feküdjünk be az ágyba! Ha már kialakult a gomba, a fertőzések, a köröm benövés, akkor is, de ha csak szeretnénk megelőzni mindezt, akkor is be kell tartani ezeket a szabályokat.

Ha hajlamosak vagyunk gombásodásra, ezáltal büdösödésre, akkor amellett, hogy a cukorfogyasztásunkból visszaveszünk, illetve helyesen táplálkozunk és kellő mennyiségű vitamint fogyasztunk, érdemes lehet a teafaolajat is bevetni! A teafaolaj ugyanis egy vírus-gomba-és baktériumölő illóolaj. Ne a szaunához ajánlott, hanem a 100%-os tisztaságú növényi olajat használjuk erre a célra. Nincs más dolgunk, mint a megtisztított körmöket és lábfejet egy-egy csepp intenzív illatú teafaolajjal bedörzsölni, majd hagyni teljesen megszáradni.


Havi pedikűr tippek

Havonta, kéthavonta tehát érdemes egy intenzívebb kezelést is elvégezni. Ehhez vehetünk kádfürdőt egy fél órára, vagy áztathatjuk csak a lábfejünket egy kis testhőmérsékletű vízben 10-20 percig, függően attól, mennyire erősek a keményedéseink. Az áztatóvízbe tehetünk szódabikarbónát, sütőport, illóolajokat, vagy épp szappant is a házi megoldások közül, vagy beszerezhetünk speciális bőrpuhító, bőrfertőtlenítő készítményeket.

Ezután következhet a bőrkék, bőrkeményedések eltávolítása. Mielőtt nekilátunk a törölközőre helyezett, áttörölgetett lábunkat fertőtlenítsük le alkohollal, hogy teljesen zsír-és szennyeződésmentes legyen. Tegyünk így az eszközeinkkel is, fertőtlenítsük az ollót, piszkát, reszelőket. A repedéseknél legyünk óvatosak, és az áztatás, dörzsölés fázisait ismételjük meg többször egymás után. Körülbelül 45 fokos szögben érdemes a bőrkeményedéseket kezelni a fém- vagy egyéb sarokreszelővel, majd ezután használhatunk egy finomabb szemcséjű sarokreszelőt a sima felszín eléréséhez.
 

Hagyjuk regenerálódni!

Különösen a házi eljárások esetében fontos, hogy miután befejeztük a műveletet, mossuk át, fertőtlenítsük újra a bőrfelszínt, használhatjuk ilyenkor a teafaolajat is, illetve egy mélyhidratáló krémet, amire a jól ismert módon zoknit húzunk, és hagyjuk kicsit pihenni, beszívódni. Alapvetően nem érdemes ilyenkor nekiállni a lakkozásnak, gél lakkozásnak, jobb, ha szalonminőség hiányában inkább másnapra halasztjuk ezt a műveletet. Szaunába, strandra, uszodába sem érdemes ilyenkor menni, mert a felpuhult és mikro sérülésekkel teli bőr hajlamosabb a fertőzésekre.
 

Jöhet a díszítés!

Másnap újabb zsírtalanítást követően nekiállhatunk a dekorálásnak a megszokott módon. Itt a a körömvágásra nagyon oda kell figyelni, mert a lábujjak sarkocskái hajlamosak a vérzésre, gyulladásra, köröm benövésre, ezért ezt vagy bízzuk szakemberre, vagy legyünk nagyon óvatosak és fokozatosak, ha otthon vagdosunk. Jöhetnek a színek, a gél lakkok, a csinos franciamanikűr, a matricák, vagy egy-egy strassz is. De arra ügyeljünk, hogy ne legyenek túl hegyesek, inkább egy síkban maradjanak a lakkal, hiszen máskülönben könnyen beleakadhatnak a zokniba, kiszakíthatják a harisnyát, nyomhatnak a cipőben.

Kellemes mezítlábazást mindenkinek!

Kategória: Géllakk

 

<< vissza géllakk blog főoldalára

 

Blog értesítő

Bezárás

{{ctrl.message}}