Manikür-pedikür anatómia, avagy a köröm felépítése

Cikkünkben kicsit mélyebben belemegyünk a köröm biológiai felépítésébe, hiszen egy nagyon érdekes témáról van szó. A köröm felépítésének megértése hozzájárulhat a megfelelő körömápolási rutin kialakításához is, ezért érdemes tovább olvasnod.

A köröm szerkezeti felépítése

A köröm az ujjak végén elhelyezkedő, élettelen, áttetsző szarulemez. A körömlemez anyaga rostos protein, melyet kreatinnak hívunk. A szarulemez nem tartalmaz ereket, pigmenteket, sem idegvégződéseket.

A szarulemez teljesen áttetsző, az alatta elhelyezkedő szövetek és a bennük lévő kapilláris erek színezetét láthatjuk a körmön. Körmünk formája genetikusan meghatározott, egészséges esetekben a körömlemez sima, fényes, áttetsző, hosszani keresztirányú ívet alkot.


 

A köröm részei

A lunula az elszarusodott körömlemez első látható része, ez a fehér félhold. Itt még nem teljes az elszarusodás, a lemez fényáteresztő képessége is más. Ezen a ponton a köröm nagyon érzékeny és sérülékeny, élő mátrix sejteket is tartalmaz.

A körömmátrix az a rész, ahol az új sejtek alakulnak ki, azok tolják előre az öreg, „elhalt” hámsejteket a körömlemez vége felé. A mátrixot idegek és erek támogatják, melyek a tápanyagellátásért felelősek. A körömmátrix folytatása a körömágy, ami a körömlemezt támogatja és fontos szerepe van a köröm egészségének megőrzésében. Igazán óvatosan kell bánni az ápolásával.

A mosolyvonal a sorokponttól sarokpontig futó ív, mely a körömágyi rést határolja el a szabadszélektől. A szabadszél a körömlemez szabadon futó, felfüggesztetlen része az ujjbegy felett, melyet a körömágyi résztől a mosolyvonal határozott íve választ el. Sarokpont a két oldalt a körömágy és a szabadszél találkozási pontja. A körömlemez két oldalsó részére borul rá az oldalsó bőrredő, melybe benőhet a körömsarok.
 

A köröm növekedése

Körmeink, épp úgy, mint hajunk, folyamatosan növekszenek, azonban az életkor előrehaladtával a növekedés üteme lelassul, aminek a keringés csökkenése is lehet az oka. A kéz körmei gyorsabban nőnek, mint a lábon található körmök, átlagosan havonta 3 mm-t növekednek, a lábkörmök pedig havonta 1 mm-el leszek hosszabbak. A köröm teljes lenövése 6 hónapot vesz igénybe, ami a lábkörmök esetében ez 12-18 hónap is lehet.

Körmeink állapota betekintést enged egészségi állapotunkba is, hiszen remekül reflektálják a szervezetben lezajló folyamatokat, változásokat. A szüléssel vagy különböző betegségekkel, mint láz, tüdőgyulladás következtében is változások jelennek meg a körmökön, a tőnél elhelyezkedő félholdban, barázdák formájában. Érdekesség, hogy még a pszichológiai sokk-hatások is nyomot hagyhatnak a körömmátrixban és egyenetlen, mély vájatok formájában jelennek meg a felszínen.
 

A köröm sérülései

A rossz egészségi állapot és tápanyaghiány befolyásolja a körmök növekedését és állapotát, viszont a nem megfelelő diéta is rossz hatással lehet rájuk. Az így kialakult károsodások gyakran azonnali beavatkozást igényelnek, ezért ne habozzunk orvoshoz menni, ha ilyen jellegű problémát fedezünk fel magunkon.

Minden keringési zavar, mely csökkenti a körömmátrix vérellátását, az megfosztja a körmöt a megfelelő tápanyagellátástól, így hátráltatja a növekedést is.

Az egészséges köröm természetesen külső okok miatt is sérülhet, ilyen például az erős oldószerekkel és más tisztítószerekkel történő találkozás. A túlzott napsugárzás vagy a száraz környezet is hatással lehet körmeink állapotára, nem is beszélve a nehéz tárgyak általi ütésre vagy nyomásra, mely a köröm teljes leválását is okozhatja. Körmeink erősítése és védelme kiemeltem fontos, ehhez számos termék megtalálható weboldalunkon, melyek segítik megóvni körmeinket.

Kategória: Géllakk

 

<< vissza géllakk blog főoldalára

 

Blog értesítő

Bezárás

{{ctrl.message}}