A kézápolás alapszabályai

A kezünk a téli, hideg szeles időben és a fűtött lakások száraz levegőjén könnyen kiszárad. Ezért a hideg hónapokban ildomos egy kicsit nagyobb gondot fordítani az ápolására. Nézzünk néhány házi technikát a kezünk hidratálására, pakolások, olajok formájában, de előbb fussuk át az alap kézápolási szabályokat!

A kézápolás alapszabályai

A körmeink és körömágyunk környékét hetente egyszer rendbe kell tenni. Ehhez először vágjuk vagy reszeljük formára a körmeinket. Ezt jobb az áztatás előtt megtenni, mert a felázott körmök a vágás, reszelés hatására szálkásodni fognak.

Ezután áztassuk be kellemesen meleg vízbe a kezünk fejét. Érdemes a vízhez fürdősót vagy Himalája sót tenni, hiszen az méregteleníti a tenyerünkön található izzadságmirigyek révén a testünket, illetve – a közhiedelemmel ellentétben, miszerint  a só szárít – táplálja a bőrünket.

A Himalája só fertőtlenít és gyulladáscsökkentő hatása is van, így ha igénybe vett vagy sebes a kezünk, akkor is használjuk bátran! Figyeljünk, hogy a fiziológiás hígításnál (0,9 g só 1 l vízben) ne legyen sűrűbb, mert csípheti a sebeket!

A felpuhult bőrön elvégezhetjük a bőrkeményedések eltávolítását. Az ujjak körmök melletti sarkait, a körömágy megkeményedett széleit vágjuk le óvatosan kifejezetten bőr vágására alkalmas ollóval.

Műköröm blogjavascript:void(0)
A kép csak illusztráció

Táplálás pár hetente és napi szinten

Ez után lehet az ápolás. A legegyszerűbb ápolási mód a reszelt burgonyás, a paraffinos vagy glicerines kézpakolás. Mindhárom esetben vastagon bekenjük a kézfejeket, zacskót húzunk rá, majd pár percig így pihentetjük a kezeket, végül lemossuk. Az olívaolaj is kiválóan táplálja a bőrt, kenjük be vastagon a kezeket, majd vékony cérnakesztyűvel védve akár egész éjszaka rajtahagyhatjuk.

Ha napi szinten szeretnénk fenntartani a bőrünk állapotát, akkor naponta legalább egyszer iktassunk be egy olyan kézmosást, amelynek során körömkefével alaposan átdörzsöljük a kézfejeket, a körömágyakat. Ez kiválón élénkíti a vérkeringést és eltávolítja az elhalt hámsejteket.

Lefekvés előtt átkenhetjük a kézfejeket frissen facsart citromlével, vagy citromlé és tej keverékével, így puhává és kiválóan hidratálttá tehetjük a kezünket. A körmök ápolására a déligyümölcsök héjának külső felszíne alkalmas, fordítsuk ki és dörzsöljük be vele a körmöket é körömágyat.

Kategória: Műköröm cikkek

 

<< vissza géllakk blog főoldalára

 

Blog értesítő

Bezárás

{{ctrl.message}}