Amit tudnod kell az UV- és a LED műkörmös lámpákról

A géllakkos körömdíszítéshez elengedhetetlen az UV- vagy a LED lámpa használata. De vajon mi a különbség a kettő között? Röviden, érthetően bemutatjuk.
Ha nincs kedved, időd, vagy pénzed két-három hetente körmöshöz járni, és van némi kézügyességed, nyugodtan lakkozhatod otthon is a körmeidet.  A modern, jó minőségű gél lakkokkal gyönyőrű, ápolt hatást érhetsz el. A kérdés már csak az, mennyi türelmed van hozzá... Ugyanis a gél lakkozás egyik nagy titka a megfelelő szárításban – pontosabban a zselés anyag megkötésében – rejlik.
 
Gondolom, te is ismered azt az érzést,hogy miutánnagy műgonddalfelvitted az egyes körömlakkrétegeket, és a végeredmény valóban csodálatos, fél óra múlva belenyúlsz valamibe. A szépen felvitt lakk begyűrődik, meghibásodik. A remekműnek annyi, te pedig enyhén szólva dühös vagy!Épp ezért fontos, hogy vásárláskor ne csak a gél lakkra gondolj, hanem UV-, vagy LED lámpára is. Csak akkor teheted meg, hogy levegőn/napon szárítsd az egyes rétegeket, ha időmilliomosnak születtél. Ha azonban elfoglalt nő vagy – márpedig lefogadom, hogy az vagy –  jobban jársz, ha lerövidíted a száradási időt, fél órákról percekre.

 
De vajon az UV-, vagy a LED-lámpa a neked megfelelő? Segítünk a választásban!
 

Az UV- és a LED lámpák lényege

A zselés alapanyagok kötési folyamatát csak a megfelelő hullámhosszúságú UV-fény indítja be. Ez a hullámhossz 365 nm - 410 nm között terjed, amelyet UV-A fénynek nevezünk. Ezt a terjedelem található meg a körmös lámpákban, méghozzá koncentráltan, azaz egy bizonyos sugárban – a kéz vagy körmök elhelyezkedésére kialakítva. A lámpák alá helyezve az egyes rétegek 60 mp - 7 perc alatt megszáradnak.
 

Miért nem köt a lakkod a szobádban vagy a szoláriumban?

Ugyanez a hullámhossz persze meglelhető a természetes fényben is – csak sokkal szórtabban. Ezért szárad lassabban a lakk a szobádban. Gyakran felmerül a kérdés, hogy a szolárium – ami ugye szintén UV fényt tartalmaz – alkalmas-e a gél lakk megkötésére. A válasz egyértelmű nem. Ugyanis a szolárium égőinek hullámhossza szélesebb spektrumban mozog. Az itteni lámpák a bőr lebarnítására lettek kifejlesztve. Fölösleges időpazarlás ilyesmikkel próbálkoznod!
Mi a különbség az UV- és a LED lámpa között? 

Mindkét lámpatípusnak vannak előnyei és hátrányai. Röviden összefoglaltuk ezeket: 


UV lámpa előnyök:

 • Magasabb a fénykibocsátási szöge (nagyobb területen világít, ezért az „alagútba“ behelyezett ujjaidon biztosan egyenletesen szárad a gél)
 • Minden, fényre kötő műkörmös anyagot megköt
 • Cserélhetők az izzók


Hátrányok:

 • Lassabban szárít (a kötési ideje 4-7 perc is lehet, attól függően, milyen vastagon kented fel az egyes rétegeket)
 • Körülbelül 6 havonta cserélni kell a fénycsövet
 • Túlmelegedhet
 • Óvatosan kell szállítani, érzékeny a rázkódásra


LED lámpa előnyök:

 • Gyorsan szárít (30, 60 mp alatt készen lehetsz)
 • Hordozható, és kis helyen elfér
 • Kevesebb áramot fogyaszt
 • Nem kell bemelegdnie, bekapcsoláskor azonnal teljes fényt ad
 • Nem bocsát ki hőt


A LED lámpa hátrányai:

 • Nem köt meg minden anyagot, csak a speciálisan LED lámpához kifejlesztett műkörmös dolgokat – például gél lakk, műköröm zselé
 • Kisebb a fénykibocsátási szögük (oda kell figyelni, hogy az ujjaidat a megfelelő szögben helyezd a fénycső alá)
 • Egyes típusokban nem lehet égőt cserélni, a LED izzók beépítettek
Még többet megtudhatsz az UV-és a LED lámpákról a webshopunkban, ahol ennél is részletesebb leírásokkal találkozhatsz! Emellett, ha kezdő vagy ezen a téren, ajánljuk figyelmedbe géllakk induló készleteinket, amelyek minden fontos dolgot, így lámpákat is tartalmaznak. Induló készleteink ráadásul most akciós áron kaphatók.

Kategória: Műköröm cikkek

 

<< vissza géllakk blog főoldalára

 

Blog értesítő

Bezárás

{{ctrl.message}}