Kis köröm-anatómia

A különféle műkörmös eljárások és körömfestések leírásai során sokat emlegettük a köröm különféle részeit.

Itt az ideje összefoglalni, hogy pontosan milyen alkotóelemekből épül is fel a körmünk, már csak azért is, mert az interneten nagyon sok helyen olvashattok téves információkat, illetve olyan írásokat, ahol pontatlanul alkalmazzák az egyes körömalkotók neveit.

Körömápolók

A körömlemezünk kb. 80% van csak kint a „napvilágon”, vagyis csak ekkora része látható, a többi a bőrünk alatt helyezkedik el. A körömlemez belső végénél, a körömsejtek alatt, már majdnem az ujjcsontnál találhatóak a mátrix-sejtek, amelyek a köröm sejtjeit termelik. A körömlemez végén termelődő körömsejtek kifelé tolják a körömlemezt, emiatt látjuk azt, hogy a körmünk növekszik.

A rejtett körömlemez-részt többféle szövetréteg fedi, ezek a szövetek más és más sejtekből épülnek fel. Az alsó réteg a kutikula, amely egy áttetsző, nyúlós hártya, magyarul körömbőrnek is nevezik. Fölötte található az eponychium, amelynek magyar elnevezése hátsó bőrredő, körömsánc vagy szarupárkány. A különféle szakcikkekben ezt a két réteget gyakran „összeolvasztják” vagy éppen egymás nevein emlegetik, pedig mindkettő funkciója eltérő.

 

Az eponychium kívülről normál bőrnek látszik, és ha jól megfigyeljük a körömlemez ujj felőli végénél, nem ér véget ott, hanem befordul a köröm alá. Ott gyakorlatilag összetalálkozik a kutikulával, együtt ráfekszenek a növekedő körömrészre és így szinte zárt rendszert képeznek. A bezáródás célja, hogy a körömlemez mentén ne juthassanak az alsó bőrrétegek alá szennyeződések és kórokozók.

A kutikula vékony hártyája szorosan rátapad a körömlemezre, így az, ahogy tolódik kifelé, tulajdonképpen húzza magával a körömbőr elhalt részét. Innen a neve is, hiszen ráfeszül, rátapad a körömlemezre, mintha saját bőre lenne. Igen ám, de a kutikulának ez a része már elhalt bőrsejtekből áll, amelyek áztatás után, kevés és nagyon gondos kaparással eltávolíthatóak.

A körömlemez alatt található a hiponychiumnak nevezett alsó körömbőr vagy -redő valamint a körömágy, amelyet erek és idegek hálóznak be. Ennek sérülése rendkívül fájdalmas és a köröm leesését eredményezheti.

Óvd meg körmöd egészségét körömápolók segítségével!


Kép forrása: kormosakademia.hu

Kategória: Műköröm cikkek

 

<< vissza géllakk blog főoldalára

 

Blog értesítő

Bezárás

{{ctrl.message}}