Mitől mentes az 5-free lakk?

Ez a csoport már az előzőeknél is szigorúbb egészségügyi szabályokat tart magára vonatkozóan kötelezőnek. Két újabb összetevő esik ki a 3-free-nél felsoroltakhoz képest: nem tartalmaz formaldehid gyantát és kámfort sem.

Formaldehid gyanta

A formaldehid alapú gyanta kötőanyagként szerepel a termékekben. Mivel az alapanyaga formaldehid, annak tulajdonságait hordozza (lásd a 3-free-ről szóló bejegyzésben).

Kámfor

A kámfor ugyan természetes anyag (Cinnamonum camphora nevű növény gyantájából vonják ki), de ilyen töménységben komoly károkat okozhat a szervezetben. A bőrön át azonnal felszívódik, gőze szem-, orr- és torok-irritációt okoz. Nagy mennyiségben a szervezetbe jutva károsítja a központi idegrendszert, fejfájást, szédülést, zavartságot, émelygést és izomrángást okozhat.

Vízbázisú lakkok

A vízbázisú lakkok sem jelentenek tökéletes megoldást a szervezet terhelésével szemben, de számos oldószertől megkímélik azt – tekintve, hogy az eltávolításukhoz nem kell körömlakklemosó, azt is beszámíthatjuk a sorba. Ugyanakkor a vízbázisú lakkok színezőanyagai is a vegyszeres lakkokéhoz hasonló oldószeres festékek, ezért ne ringassuk magunkat abba a tévhitbe, hogy ezek a termékek minden természetbarát gondunkat megoldják.

Folyamatosan bővül ezen termékek kínálata, így nem kell aggódnunk, hogy színben nem kapunk olyat, ami tetszene, az egyetlen, amiről egyelőre egészen biztosan le kell mondanunk, az a körömfestés tartóssága.

A lakkot általában két rétegben kell felvinni a körmökre, úgy, hogy az első rétegnek minimum fél-egyperces száradási időt biztosítunk. A második réteg gyönyörűen terül, nem kell aggódni a csíkosság miatt.

Műköröm blogjavascript:void(0)
A kép csak illusztráció

A végső száradási idő is hosszabb lehet a gyorsszáradású vegyszeres körömlakkokénál. A körömfestés után közvetlenül (4-5 órán át) kerüljük a hosszan tartó vizes áztatást: mosogatás, fürdőzés.

A lemosás pofonegyszerű: meleg vízben kell áztatni a körmöket, majd fóliaként lehúzni a lakkréteget. Természetesen vízbázisú lakkal a körmeinken nem javasolt a hosszas meleg vizes fürdőzés (de ez más lakkoknak sem tesz igazán jót).

Kategória: Műköröm cikkek

 

<< vissza géllakk blog főoldalára

 

Blog értesítő

Bezárás

{{ctrl.message}}