Te tudod, hogy mit üzennek a köröm elváltozásai? Íme, a válaszok

A köröm remekül jelzi azt, ha valami nem stimmel a szervezetedben. Azonban attól, hogy néhány tünet felüti a fejét a testeden, nem biztos, hogy nem is tudsz megbirkózni a problémával. Sok körömbetegség kikúrálható egy kis ecseteléssel vagy gyógyszerekkel. Ám ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, előbb fel kell ismerni a problémát.
Korábbi cikkünkben a vitaminok kapcsán már megemlítettük, hogy milyen formában jelenik meg a körmöknél a vitaminhiány. De vajon mit jelez az elszíneződött köröm? És mi van akkor, ha megváltozott a formája? És azt tudod, hogy mit kell tenned, ha netán gombával kell szembenézned?


Beszéljünk a körömgombáról!

Ez az a betegség, amiről a legtöbbet beszélünk, és aminek a legsűrűbb az előfordulása. Elég, ha olyan uszodába mész, ahol nem gondoskodnak megfelelően a higiéniáról és már haza is vitted a fertőzést! Ráadásul nem elég a tudat, hogy gombád lett, de a tünetek rettentően bosszantóak tudnak lenni. Viszket, fáj és mintha sosem akarna elmúlni.

Rossz esetben ráadásul akár elszíneződéssel is járhat, ami nem túl esztétikus. A gombás köröm megvastagodhat, morzsolódhat és fénytelenné válhat. Mivel fertőzésről beszélünk, a gond nem fog magától elmúlni. Amennyiben csak néhány köröm fertőzött, elegendő az erre fejlesztett ecsetelő vagy körömlakk használata. Ha viszont elharapózott, akkor irány az orvos!
Mit jelez a színelváltozás?

Rengeteg olyan egészségügyi probléma van, ami a köröm elszíneződését okozhatja. Ezek egyike az előbb említett körömgomba, de akár nagyobb problémákra is utalhat. Ahogy nincs két egyforma betegség, úgy nincs két egyforma tünet sem. Bizonyos színek esetén könnyedén megállapítható, hogy mire utal.

A kékes körmök például egyértelműen jelzik, hogy rossz a keringésed. A sárgaság viszont a vese vagy a máj elégtelenségére utalhat, így ilyenkor érdemes megejteni egy nagyobb kivizsgálást. A foltos elszíneződés pedig a pikkelysömör tünete lehet. Viszont ha ezek a foltok fehérek, akkor egyszerű vitaminhiány áll a háttérben.
A szerkezetbeli eltérések üzenete

A forma vagy a szerkezet megváltozása szintén intő jel, de ilyenkor sem feltétlen kell azonnal orvoshoz rohanni. Az áttetsző, vízszintes csíkok például egyszerű cinkhiányra utalnak. A hosszanti vonalak és barázdák viszont a szív és a keringés zavarainak jelzői, így ezt már nem érdemes félvállról venni.

A kanál alakú, homorú köröm vashiányos vérszegény betegeknél alakul ki, de akár a pajzsmirigy alulműködését is jelezheti. Ha viszont épp az ellenkezője történik, tehát domborodik a lemez, akkor szív- vagy tüdőgondokra lehet gyanakodni. A diagnózishoz természetesen ilyen esetben is elengedhetetlen az alapos kivizsgálás. Ez egyébként minden olyan esetben fontos, amikor a tünetek huzamosabb ideig fennállnak.

Ha a fenti jelenségeket tapasztalod, az még természetesen nem jelenti azt, hogy a legrosszabbra kellene gondolni. Az viszont nem árt, ha időről időre ellenőrzöd a körmeid állapotát, és ha nem történik változás, akkor célszerű lehet egy kicsit mélyebbre ásni a probléma gyökerét illetően. Így még idejében megelőzheted a nagyobb bajt.

Ellenben ha a körmök már egészségesek, akkor semmi nem áll a díszítés és ápolás útjába. Ennek a legfontosabb alapanyagait és eszközeit beszerezheted webáruházunkban, melyekkel bátran szabadjára engedheted a fantáziádat.

Kategória: Műköröm cikkek

 

<< vissza géllakk blog főoldalára

 

Blog értesítő

Bezárás

{{ctrl.message}}