UV lámpa hatásai

Most eloszlatunk minden tévhitet! Sokakat visszatart a gél lakkos körömdíszítéstől az a tény, hogy UV lámpa fénye alatt kell megköttetni a körömdíszítést. De hidd el, nem kell félned az UV lámpától, maximum akkor okoz benned kárt, ha véletlenül ráejted a lábadra.

Gyakori az a tévhit, hogy az UV lámpák igazán káros hatást gyakorolnak szervezetünkre, sőt, bőrrákot okozhatnak.

Először is nézzük mi is az az UV? Az UV azaz, ultra viola, ibolyán túli sugárzást jelöli.Az UV a látható fénynél kisebb sugárzást jelenti. A szó eredete, hogy a legkisebb hullámhosszúságú, de még látható fény színe az ibolya. Tehát az ennél nagyobb, ezen túli frekvenciájú rezgés az ibolyántúli sugárzás.Nagy, kicsi és közepes hullámhosszokból áll. Az UV-A károsítja a kollagénrostokat, így elősegíti az öregedést, a bőr barnulását csak ideiglenesen idézi elő. Az UV-B jótékony hatású, elősegíti a D-vitamin termelését.

A D-vitamin egy részét szervezetünk saját maga állítja elő napfény hatására. Táplálkozással is juttatunk szervezetünkbe D-vitamint ám az nem jelentős mértékű. Szerepe van a csontos és az immunrendszer egészséges működésében. A D-vitamin zsírban oldódó vitamin, amelyet a szervezetünk képes raktározni. Napsütéses időben akár napi fél óra kint tartózkodás is elegendő a napi D-vitamin bevitelhez. Ám téli időszakban és idős emberek számára fontos a D- vitamin pótlása. Ezért fontos télen a megfelelő táplálékkiegészítők szedése.

Persze ez nem jogosít fel arra, hogy órákon át süttessük magunkat, tartsuk az egészséges kereteken belül a napozási szokásainkat! Érdemes figyelembe venni, hogy az erős napfény szemkárosodást is okozhat.
 

A napfény nem csak a D-vitamin előállításában segédkezik, hanem az endorfin, azaz boldogsághormon termelését is serkenti. Ezért érezzük magunkat élettel telibbnek, boldogabbnak nyáron, mint télen.

Az UV sugárzás nagy mennyiségben káros és csak bizonyos mennyiségben segíti elő a bőrrák kialakulását.

Nos, ez igazán valószínűtlen egy UV lámpa esetén. Gondolj csak bele, ha nem félsz a szoláriumtól, miért félnél az UV lámpádtól? A szoláriumokban több, 100-200 wattos UV cső található. UV lámpádban ezzel ellentétben 1 vagy 2 darab 9 wattos UV cső található. Ráadásul a szoláriumban egész testfelületedet éri ez a sugárzás, míg az UV lámpa e setén csak a kézfejedet éri.

Ha nem sikerült meggyőznünk és valamilyen bőrvédő krémet szeretnél használni körömdíszítés közben, akkor ne tedd, mert ha a krém a körmeidre kerül, nem fog megfelelő képpen tapadni a gél lakkos körömdíszítésed.
Érdemes külön figyelmet fordítanod UV lámpád tárolására is. Ha nem használod lámpádat, akkor mindenféle képpen áramtalanítsd és száraz, páramentes helyen tárold. Tárolásra saját doboza tökéletesen alkalmas.

Az UV cső éllettartama hosszú, ám nem halhatatlan, ezért nem árt, ha felkészülsz esetleges csőcserére is. Áramtalaníts az Uv lámpát és fejjel lefelé tartva távolítsd el a használt UV csövet és helyezd be az újat. Nem kell a csövet „tekerni”, mint a hagyományos izzókat.

Ugye, hogy nem kell aggódnod az UV lámpa használata miatt. Vesd bele magad a gél lakkos körömdíszítések világába, vagy építs zselés műkörmöket gondtalanul.

Olvasd el vélemény rovatunkba beérkezett több száz felhasználó véleményét és használd kétségek nélkül UV lámpádat! >>

 

 

Kategória: Műköröm cikkek

 

<< vissza géllakk blog főoldalára

 

Blog értesítő

Bezárás

{{ctrl.message}}