Manikűr szünet: mikor szükséges és miért?

Rendszeresen viselsz manikűrt, de mostanában folyamatosan letörnek tőle a körmeid? Ennek valószínűleg az az oka, hogy a körmeidnek egy kis szünetre van szüksége a körömfestő anyagoktól. Nézzük is, hogy pontosan mi okozza a körmök károsodását.

Ne a levegőztetés miatt dönts a szünet mellett

Barátokkal folytatott beszélgetések közben többször is elhangozhat, hogy “Ebben a hónapban kihagytam a körmöst, hogy a körmöm lélegezhessen egy kicsit”. Ugyan az alkalmankénti szünet tartás pozitív hatással van a körmökre, de nem amiatt, amiért azt sokan gondolják. 

Ahogy arról egy előző cikkünkben is írtunk, nagyon sokakban él az a tévhit, hogy a manikűr viseletet azért kell szüneteltetni, mert a körmöknek szükséges úgymond oxigénhez jutniuk. Ez egyáltalán nem így van, hiszen a körmök kvázi élettelen szarurétegek az ujjainkon. Való igaz, hogy tényleg szükségük van egy bizonyos szinten oxigénre, de ezt nem a levegőből kapják meg, hanem a vérkeringésen keresztül (ezen az úton kapnak meg minden más tápanyagot is). 

 

Ennek ellenére a szünetek időnként szükségesek 

A körömfestő folyadékokban rengeteg vegyszer található, amik szárító hatással lehetnek a körmeinkre. Ez pár alkalommal egyáltalán nem okoz problémát a körmöknek, de hogyha rendszeresen festjük őket, akkor egy idő után kiszáríthatja az ujjainkon nyugvó szaruréteget. Ettől a körmeink gyorsabban kezdhetnek töredezni, a rétegek elválhatnak egymástól, de akár le is törhetnek a körmeink a helyükről. Ha ezeket a jeleket tapasztalod körmeiden, akkor mindenféleképpen érdemes egy rövid szünetet tartani a manikűrök között.


 

A hibás felhelyezés és eltávolítás is károsítja a körmöket

Ami még a körömfestő folyadékoknál is jobban roncsolja a körmöket az a hibás manikűr felhelyezés és eltávolítás. Elég, ha csak egyszer reszeli túl a körmösöd az eltávolítandó akrilt, a körmeiden rögtön meglátszik az eredménye. Ettől a hibától a körmöd akár hosszútávú károsodást is szenvedhet, ezért érdemes nagyon figyelmesen megválasztani a körmösünket.

Nem tudod eldönteni, hogy a körömfestő anyagok okozta károsodás vagy a körmös hibája okozza-e a körmeid állapotának romlását? Ilyen esetben azt érdemes feltérképezni, hogy a köröm rossz állapota mellett megfigyelhető-e kifejezetten fájdalom és gyulladásos tünet az ujjaidon. Ha bármelyik tünet is mutatkozik a körmeiden, akkor valószínűleg a körmös hibájának köszönhető a körmöd állapota. 

De mit tegyünk, ha megtörtént a baj? Mindenekelőtt válassz másik körmöst. Emellett pihentessük a körmeinket. Akármennyire is szeretjük a szép, igényes manikűröket ilyen esetben akár egy hónapot is érdemes rászánni a szünetre. 

 

Hidratálás, hidratálás, hidratálás! 

A pihentetés időszakára érdemes beszerezni egy olyan hidratáló olajat, amit a körömágyaidra tudsz kenni. Lehetőség szerint olyan olajat válassz, ami könnyen beszívódik, így nem fog olajos érzet maradni a körmeiden a kezelések után.  

Nem csak kívülről érdemes hidratálni a körmöket, hanem belülről is. Ehhez a rendelkezésedre állnak olyan vitaminok, amik jelentősen javítják a köröm állapotát. Ahogy arról egy előző cikkünkben bővebben írtunk, a b-vitaminok, az omega-3 zsírsav, és a magnézium csodákat tesz a körmökkel. Ezen tápanyagok bevitelét érdemes beiktatni az étrendedbe a szép, hidratált körmökért. 

A szünet után már nem szeretnél a körömfestésért szalonba menni? Nem is kell: a Moonbasa géllakk szettjei lehetővé teszik a könnyed, otthoni géllakk festést. Válogass kedvedre géllakk szettjeink közül, és készítsd el az álom manikűröd!

Kategória: Géllakk

 

<< vissza géllakk blog főoldalára

 

Blog értesítő

Bezárás

{{ctrl.message}}