Meddig jók a körömlakkok?

Akik használnak körömlakkokat, azoknak nagy valószínűséggel van minimum 5 darab üveggel olyan lakkokból, amik már évek a fiókban pihennek. Néha kedvet kapunk ezekhez a színekhez is, ám joggal merülhet fel a kérdés, hogy meddig tudjuk őket használni? Ebben a cikkben erre igyekszünk válaszolni.

Meddig őrzik meg a körömlakkok a szavatosságukat?

Minden egyes körömlakknak más az összetétele. Ebből következik, hogy nincs egy univerzális szabály arra, hogy a körömlakkok mikor járnak le. Vannak olyan körömlakkok, amik már egy fél év után használhatatlanok, és vannak olyanok is, amelyek lazán kibírnak 3 évet is akár.

A felbontatlan körömlakkok 5-8 évig állnak el, ám tudjuk, hogy a legtöbb esetben nem bontatlan körömlakkok szavatossága a kérdés. Általánosságban a következőek mondhatóak el a felbontott körömlakkok szavatossági idejéről: a hétköznapi körömlakkok felhasználási ideje 18-24 hónapig terjed, míg a gél lakkoké 24-36 hónapig.
Ettől függetlenül egyáltalán nem kizárt, hogy egy körömlakk előbb megy tönkre, például abban az esetben, ha a körömlakkok száját nem töröljük le rendszeresen körömlakklemosóval, emiatt a rászáradt körömlakk miatt beszivárog a levegő még zárt állapotban is.


 

A körömlakk állaga megvastagszik

Abban az esetben lehet legjobban bánni egy körömlakkal, ha a szín egyenletes, az állaga pedig folyós. Viszont ahogy egyre több idő telik el a felbontás után, egyre többször kap oxigént a lakk, ezáltal megvastagszik a textúrája. Az elején csak egy enyhe változást lehet ilyen téren tapasztalni, aztán elérkezik az a pont, hogy egy kínszenvedés felvinni a lakkot a körmökre, és nem is szárad már meg teljesen.

Ebben az esetben két opciónk van: vagy búcsút intünk a körömlakknak, vagy minimális körömlakklemosót adagolunk hozzá. Utóbbi mellett csak akkor érdemes dönteni, ha a körömlakk színe nagyon gazdag, hiszen ilyenkor kivédhetetlen következmény a pigment felhígulása. Emiatt veszíteni fog a fedéséből és több réteget kell majd húznunk belőle a körmünkre, mint azelőtt.

 

Az összetevők elválnak egymástól

A legtöbbször a drogériák leértékelt dobozaiban látni olyan körömlakkokat, amiknek két rétegben elvált a formulája. Ez a jelenség azt jelzi, hogy a körömlakk már régi, és ha még nem is használhatatlan, de a közeli jövőben használhatatlanná fog válni. Ezért talán mondanunk sem kell, hogy újonnan nem érdemes ilyen lakkot venni.
Amennyiben már egy meglévő körömlakkodon veszed észre a formulák elválását, akkor célszerű eldobni. Abban az esetben, ha nagyon ragaszkodsz a körömlakkhoz, még egy ideig össze tudod rázni, de inkább egy új lakk vételét javasoljuk.

 

Különös szaga van

A körömlakkoknak alapvetően sincsen kellemes illata. Viszont vannak olyan esetek, ahol egy idő után egy más jellegű kellemetlen szag is érezhető a lakkokon. Ilyenkor két opció lehetséges: az egyik az, hogy a körömlakk összetevői egy olyan kémiai reakcióba léptek egymással, amibe nem kellett volna.
A másik opció pedig az, hogy gombás felületen festettél vele, ami belement a lakkba is, és annak a szagát érzed. Akármelyik eset áll fent, célszerű kidobni a körömlakkot. A biztonság kedvéért a körmeink állapotát is érdemes ellenőrizni, hiszen könnyen lehet, hogy a gombás körmökről került a gomba a körömlakkba.

Nem szeretnél a körömfestésért szalonba menni? Nem is kell: a Moonbasa géllakk szettjei lehetővé teszik a könnyed, otthoni géllakk festést. Válogass kedvedre géllakk szettjeink közül, és készítsd el az álom manikűröd!

Kategória: Géllakk

 

<< vissza géllakk blog főoldalára

 

Blog értesítő

Bezárás

{{ctrl.message}}