Szokj le te is a körömrágásról ezzel a 4 módszerrel!

Rengetegen rágják felnőttkorban a körmüket. Nagyon jól tudjuk, hogy nem egészséges szokás viszont egyszerűen nem tudunk vele leállni.

Pont ezért nincs abban semmi szégyelni való, ha neked is problémát jelent a körömrágásról való leszokás, hiszen egy nagyon addiktív szokásról beszélünk. Ám a leküzdése nem lehetetlen: ebben a cikkben hoztunk pár praktikus tanácsot, amiknek segítségével te is meg tudod szüntetni ezt a káros szokást a hétköznapjaidban!

Miért rágjuk a körmeinket?

Talán nem árulunk el azzal nagy titkot, hogy az emberek többsége az élete egy bizonyos pontján már rágta a körmét. A legtöbben ezt kisgyerekkorban tették, azonban vannak olyanok is, akiknek ez a káros szokás egy élethosszig tartó pótcselekvéssé is válhat.


Több pszichológiai oka lehet annak, hogy valaki nem növi ki a körömrágást a felnőttkorba lépéssel. Az egyik az, hogy segít az illetőnek leküzdeni az unottságot és a várakozással járó frusztrációt. Hiszen ezzel a tevékenységgel kitűnően el tudjuk vonni a figyelmünket a szituációról, amiben éppen türelmesnek kell lennünk.
A körömrágás a figyelemelterelő tulajdonsága miatt olyan helyzetekben is előjöhet, ahol stresszelünk vagy szorongunk. Ennek az az oka, hogy ha ilyen szituációkban eltereljük a fókuszt a szorongást okozó tényezőről, sokkal könnyebben tudunk alkalmazkodni az adott helyzethez.

Nemcsak a hétköznapi stresszes esetekben jelentkezhet a körömrágás, hanem mentális betegségek melléktüneteként is. Amennyiben az adott személy depresszióval, figyelemhiányos hiperaktív zavarral (ADHD), kényszerbetegséggel (OCD), oppozíciós zavarral (ODD), szeparációs szorongásos zavarral vagy Tourette szindrómával küzd, nagyobb az esélye annak, hogy a körömrágás káros szokása is jelen van az életében.
 

Mutatunk pár tippet, amivel leküzdheted a körömrágást:
 

Fesd le őket körömrágás ellen kifejlesztett körömlakkal!

Vannak speciális körömlakkok, amiknek borzalmas íze van, emiatt le tudnak szoktatni téged a körömrágásról. Hiszen ki akarná rágni a körmeit, ha gyomorforgató íz társul a tevékenység mellé? Ezek a körömlakkok átlátszóak, így az sem okoz gondot, ha rendszeresen fested a körmeidet. Egyszerűen csak ráfested a színes rétegre az átlátszó lakkot, és kész is vagy.


Találd meg azt az ingert, ami miatt rágod a körmeidet

A körömrágás egy pótcselekvés, amit az emberek azért is csinálhatnak, hogy megnyugtassák magukat stresszes helyzetekben. Ha megtalálod azokat a szituációkat az életedben, amik kiváltják nálad a körömrágást, elkerülésükkel a körömrágási szokásaidon is tudsz javítani.
Amennyiben olyan történések közben rágod a körmöd, amit egyáltalán nem tudsz elkerülni, érdemes különböző stresszkezelési technikákat alkalmaznod, amikkel kiváltod a körömrágás tevékenységét.


 

Foglald le magad!

A körömrágást kiválthatod olyan tevékenységekkel, amik közben a kezet vagy a szájat használjuk. Ilyen például a rágógumizás vagy egy stresszlabda használata. Ezek lefoglalják azt a két testrészedet, ami szükséges a körömrágáshoz, ezáltal elvonják a figyelmed a körömrágási ingerről.

Fektess több pénzt a körmeidbe!

Ez a tanács elsőre furcsának tűnhet, de gondold végig. Általában, ha valamire sok pénzt költünk felnőttként, akkor sokkal jobban is fogjuk becsülni az adott dolgot. Tehát ha mondjuk rendszeresen jársz körmöshöz, túl drágának fogod érezni a manikűröd, hogy kárt tegyél benne.

Ráadásul, ha valósággal elkápráztat a manikűr, amivel kilépsz a körmösödtől, akkor nemcsak a költségei miatt fogod becsülni, hanem a szépsége miatt is. Emiatt majdnem a nullára csökken az esélye annak, hogy elkezded rágni a körmeidet.

Nem szeretnél a körömfestésért szalonba menni? Nem is kell: a Moonbasa géllakk szettjei lehetővé teszik a könnyed, otthoni géllakk festést. Válogass kedvedre géllakk szettjeink közül, és készítsd el az álom manikűröd!

Kategória: Géllakk

 

<< vissza géllakk blog főoldalára

 

Blog értesítő

Bezárás

{{ctrl.message}}