UV lámpa és LED lámpa pro és kontra

Mióta a hagyományos UV lámpák mellett a LED lámpák is megjelentek a műkörömépítés és géllakkozás piacán örök vita kerekedik a két típus közti válogatásból. Nem véletlen, hiszen mindkettőnek megvannak a maguk előnyei és hátrányai egyaránt. Sokan az egészségügyi szempontokra hívták fel a figyelmet, és ezzel együtt a LED lámpa használatára buzdítanak, sokan jól tudják, hogy minimális kockázattal kell csak számolni az UV esetében is.

Mindenestere, most összeszedjük az aktuális álláspontokat a kérdésben, és megpróbálunk mindkét termékkel közös nevezőre jutni. Apropó, két termék… valójában inkább három, hiszen a kettő kombinációjából mostmár az UV/LED lámpák is megjelentek a körömkellékes üzletekben. Vajon miért? Mutatjuk is!

 

Egyáltalán miért kell lámpa?

Aki teljesen kezdő még, vagy egyszerűen csak nem járt utána a műkörmözés alapjainak, annak érdemes kicsit átfutni, hogyan is működik a kötés folyamata a különböző anyagoknál, lakkoknál. Az első és leglényegesebb, hogy a zselék, porok, géllakkok, porcelánok, likvidek mind-mind szilárd, vagy folyékony műanyagok. A folyékonyakat kenjük rá lakként, zseléként a körömre, majd reménykedve várjuk, hogy szilárdra kössenek.


 

A fény hullámhossz tartományai

Na mármost, ennek érdekében a műkörmös anyagokba, színes és pompás „lötyikbe”, krémes és zselés halmazállapotú szerekbe úgynevezett fotoiniciátorokat, vagyis olyan anyagokat melyek a kötőanyaggal együtt képesek megszilárdulni. Ezt különböző anyagok, különböző kémiai kölcsönhatásaival érik el. A különbség az az anyagok között, hogy más-más fény hullámhossz tartományban kötnek meg.


Passzolnia kell a lakknak a lámpához

Mindkét lámpa, az LED és az UV is UV fényt használ, a lámpa, az izzó típusa más csupán. Azonban eltérő lehet a kettő UV fény tartományon belüli hullámhossza. Tehát az első és legfontosabb dolog, amit tisztázni kell, hogy mind a kettőben UV fény van, de a kizárólag UV lámpában lévő UV fény hullámhosszon kötő lakkokat hiába próbálod a LED-es lámpa alatti UV fény hullámhosszon szárítgatni, ugyanis a kettőnek teljesen más hullámhossz tartományra van szüksége a kötéshez.

UV lámpa pro és kontra

Az UV lámpa nagy előnye, hogy cserélhető benne a fénycső, de hátránya, hogy kb. hathavonta ki is kell cserélni, mert gyorsan kiég. Néhány speciális anyaghoz, például a cukordíszítéshez ez a legjobb, és emellett kivétel nélkül minden fényre kötő lakkot megszilárdít! A LED-hez képest lassabb egy kicsit, 2-3 perc a géllakk is alatta. Hajlamos a túlmelegedésre, érzékeny a rázkódásra szállítás közben, és a LED-hez képest több áramot fogyaszt.


LED lámpa pro-és kontra

A LED lámpáról elmondható, hogy kevésbé környezetbarát, ugyanis különleges fémeket használnak a géphez, illetve nem lehet cserélni a ledeket, amik ugyanakkor jóval hosszabb élettartamot biztosítanak, mint az UV lámpa fénycsöve. Kisebb az energiafelhasználása, mint az UV lámpának, és ráadásul azonnal bekapcsoláskor tejes erősségű fényt ad, nem kell bemelegednie, és nem is melegszik túl. Sajnos azonban nem mindenféle lakkot képes megkötni, csak azokat, amiket speciálisan LED lámpákhoz fejlesztettek.

Kombinált UV/LED lámpa

A kombinált UV/LED lámpa értelemszerűen ezek keveréke, vagyis előnyeiket csakúgy, mint hátrányaikat is magában hordozza. Sok szakember használja ezt a megoldást, hiszen így mindig igény szerint kihasználhatja a készülékek különböző előnyeit. Ugyanakkor sokak szerint felesleges megoldás, hiszen az UV alatt minden típus gond nélkül megszárad.

Melyik az egészségesebb?

A rákkeltő hatásról szóló rémhírek, a különböző egészségügyi kockázatok mindhárom modern berendezés esetében rendeltetésszerű, profi használat és elővigyázatosság, higiénia, biztonsági intézkedések betartása esetében jelentéktelenek, hiszen UV-A 315-400 nanométer tartományról beszélünk, ami nem jelent kockázatot az emberre nézve. A szemünkre azonban károsak lehetnek, ezért ne nézz bele, ha nem muszáj!

Kategória: Géllakk

 

<< vissza géllakk blog főoldalára

 

Blog értesítő

Bezárás

{{ctrl.message}}