Mitől fájhat a köröm?

Télen megsokszorozódnak a körmeinkkel kapcsolatos problémáink, emiatt egyáltalán nem meglepő, ha ebben az időszakban kezdenek el fájni a körmeid. Aggodalomra semmi ok: az esetek túlnyomó többségében átmeneti állapotról van szó, ami magától elmúlik. Nézzük is mi állhat a köröm fájdalom mögött.

Körömágy gyulladás

A körömágy gyulladás tünetei a kezdeti szakaszban kimerülnek abban, hogy fáj a köröm környéki terület. Sokszor csak akkor tudatosul a probléma léte az érintettekben, amikor a fájó részeken később látványos gyulladás jelentkezik. 

A betegség oka a fertőzés, ami több módon is kialakulhat. Rizikófaktort jelent az, hogyha az ujjakat rendszeresen nedvesség éri, például azokban az esetekben, ha az illető munkája megköveteli a sok mosogatást, vagy a más módon történő folyadékkal való érintkezést. 

Hiszen a nedves környezet kiváló életkörülményeket biztosít a kórokozók számára, amiktől könnyen kialakulhat körömágygyulladás. Továbbá súlyosbító tényező lehet az is, hogyha az adott területet sérülés éri, vagy bőrbetegséggel küzd az érintett. Szerencsére nagyon egyszerű a kezelése, nagyon sokszor magától elmúlik. Viszont, ha hosszú ideig szenvedünk a kellemetlen fájdalomtól, akkor érdemes elmenni orvoshoz.

 

Benőtt körmök

Ez a jelenség legtöbbször a lábujjkörmökön szokott előfordulni, de akár a kéz ujjain is kialakulhat. Felismerése egyszerű: egy olyan nyomó érzés van jelen, ami elmúlik abban az esetben, hogyha az körömágy szélét elhúzzuk a benőtt körömtől. 

A benőtt körmök kialakulását helytelen vágási technika vagy rossz méretű cipő választás szokta okozni. Ha ezzel a kellemetlen jelenséggel van dolgod, akkor érdemes minél előbb orvoshoz fordulni, aki a súlyosságától függően akár műtétet is javasolhat.


 

Körömgomba

A körömgombát rengeteg tabu övezi annek ellenére, hogy az egyik legelterjedtebb körömbetegség. Általában a lábujjkörmökön alakul ki, hiszen a talpunk a nap jelentős részében meleg és kvázi nedves környezetben van (a zokni pont ilyen körülményeket teremt). Ez a klíma tökéletes a körömgomba számára, ezáltal könnyedén elszaporodhat a lábujjkörmökön. 

Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy az ujjainkon jelentkeznek a tünetei. Ilyen esetekben valószínűleg érintkezünk egy olyan felülettel, ami gombás volt. Ez lehet egy olyan személy, akinek körömgombásak voltak az ujjai, vagy akár az is előfordulhat, hogy a körmösöd nem végzett elég jó munkát a kellékei tisztántartásában.

A körömgombát úgy lehet megkülönböztetni a körömágygyulladástól, hogy a körömágy fájdalma és gyulladása mellett a körmöknek a színe is elváltozik: vagy túlságosan kifehéredik, vagy elsárgul. Emellett az is intő jel lehet, hogy ha a gyulladt körmeink egy bizonyos szagot is árasztanak magukból vagy hirtelen megvastagszanak. 
 

Körömrágás

A körömrágás jelentősen megnövelheti a fertőzések kialakulásának a kockázatát a körmökön. Különösen akkor, ha az illető túlzásba esik a rágással. Ettől a körmök fájhatnak és akár be is gyulladhatnak. 

Ha fájnak a körmeid egyáltalán nem javasoljuk, hogy manikűrt hordj. De ha a körmeid rendbe jöttével már nem szeretnél a körömfestésért szalonba menni, nem is kell: a Moonbasa géllakk szettjei lehetővé teszik a könnyed, otthoni géllakk festést. A szettekben a következő kiegészítőket találod:

 • 1db Leoldható bonder 6ml
 • 1db Leoldható fixálásmentes fényzselé 6ml
 • 1db 3step géllakk piros
 • 1db Íves reszelő
 • 1db Narancsfa pálca 10cm
 • 1db Íves buffer
 • 1db Moonbasanails körömágypuhító olaj 7ml
 • 1db Moonbasanails nail prep 12ml
 • 1db Géllakk leoldó folyadék 50ml
 • 1db Mini portalanító kefe
 • 1db Géllakk leoldó fólia 10db/csomag
 • 1db 10+1 körömdíszítési tipp - ebook
 • 1db Körömdíszítések lépésről lépésre - ebook
 • 1db 18 géllakkos inspirációs ebook
 • 1 db csomag típusától függő UV lámpa

 Válogass kedvedre géllakk szettjeink közül, és készítsd el az álom manikűröd!

Kategória: Géllakk

 

<< vissza géllakk blog főoldalára

 

Blog értesítő

Bezárás

{{ctrl.message}}