A körömdekorálás negatív oldala – allergia

Mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy a körömfestés, a műköröm és a hajfestés, mivel csupa elég masszív vegyi anyagot használunk hozzájuk a megfelelő eredmény elérése végett, nem tartoznak a kifejezetten egészséges szépségápolási módszerek közé. Általában nem nagyon szoktunk ezzel törődni, de ez speciális helyzetekben – pl. terhesség – külön odafigyelést indokol.

Azonban, ha az ember allergiás valamelyik összetevőre, akkor nincs kegyelem, le kell mondani az adott módszerről, vagy legalábbis az adott termékről. Az allergiás tünetek kialakulását elősegítheti, hogy a műköröm elkészítése során megsérülhet (vagy legalábbis elvékonyodhat) a körömágy bőre, felbolyhosításra kerül a köröm felülete, amelynek révén könnyebben szívódnak fel rajta keresztül a vegyi anyagok.

A másik veszélyforrás, ha otthon állunk neki, szaktudás nélkül műkörmöt feltenni, és nem megfelelő minőségű anyagokkal vagy nem megfelelő technikával készítjük el a műkörmöket, amelyekből veszélyes anyagok szívódnak fel, esetleg aláfertőződik vagy alágombásodik.

Arról a butaságról már ne is beszéljünk, ha valaki pillanatragasztóval próbál műkörmöt felragasztani. A különböző akrilátok és metakrilátok (pl. metil-metakrilát) kiemelt helyen állnak az allergiát okozó vegyi anyagok sorában.
A lakkoknál a különféle gyanták, oldószerek, alkoholok, illékony szerves vegyületek, kámfor, acetátok és etilének mind-mind kisebb terhelést jelentenek a szervezetünk számára.

Műköröm blogjavascript:void(0)
A kép csak illusztráció

Ha allergiás tüneteket észlelünk magunkon – bőrpír, az ujjon és a körömágyon keletkező égő érzés vagy fájdalmas duzzanat, vagy idővel az ujjak megduzzadása, hideg-érzés, esetleg az arc, nyak kipirosodása, szemhéjak duzzanata – a lehető legrövidebb időn belül távolítsuk el a körömlakkot vagy műkörmöt, és keressünk fel egy bőrgyógyászt! A vizsgálatra vigyük magunkkal a használt termék csomagolását is!

Kategória: Műköröm cikkek

 

<< vissza géllakk blog főoldalára

 

Blog értesítő

Bezárás

{{ctrl.message}}