Pingáljunk csíkokat, cseppentsünk pöttyöket! 2.

A festett pöttyök nagysága nem csak az eszköz vastagságától függ, bátran kísérletezzünk a felvett festék mennyiségével, vagy a lecsorgatás mértékének változtatásával. Kifejezetten kellemes eszköz a gombostű, amelyet radírba, vagy radírvégű ceruza radírjába döfve, még nyelet is szerkeszthetünk a szerszámunknak.

A gombostű fejének gömbjére is változó mennyiségű festéket vehetünk fel, gyors egymásutánban cseppentve kisebb pöttyöket kapunk, ha tovább tartjuk egy helyen (de ne nyomjuk bele a lakkrétegbe!), akkor több festéket elhelyezve, nagyobb pöttyöket készíthetünk.

A pöttyöket egyenletes ritmusban, sorban, körben, rajban is elhelyezhetjük, de nagyon mutatós, ha összefüggő festékrétegből, a másik irányba kirajzó és egyre ritkuló “pöttyfelhőt” pingálunk. Igen érdekes és dinamikus felületet ad, ha különféle méretű pöttyöket váltakozva cseppentünk egy köröm felületére. Bátran játszhatunk a színekkel is!

Térjünk át a csíkokra!

A csíkok festése egy icipicivel bonyolultabb csak, főleg azért, mert meg kell várni a rétegek száradását. Az alaptechnika az, hogy felviszünk egy alapozó színt, és aztán úgy festünk rá csíkokat/sávokat, hogy az alapszín maga is egy csíkot képezzen. Érdemes úgy kialakítani a színek felvitelének sorrendjét, hogy alulról felfelé sötétedjenek a színek, hogy biztos és teljes legyen a fedés.
Pl. felviszünk egy fehér réteget, megvárjuk amíg megszárad, majd ragasztószalaggal leragasztjuk a köörm egy részét (lehetőleg ne legyen nagyon erősen ragadós, mert felszedheti az alapozót), és mellette olyan felületet festünk, aminek a ragasztószalag leszedése után egyenes a széle. A következő lépésben a csík mindkét oldalsó határát leragasztjuk és közé festünk stb.

Műköröm blogjavascript:void(0)
A kép csak illusztráció

A csíkokkal való játék is nagy lehetőségeket rejt magában. Pingálhatunk nem csak párhuzamos, hanem egymást keresztező (és ezen túlmenően különböző színű) csíkokat, de akár fonás mintát is rittyenthetünk. Fontos, hogy a fonás szálainak különböző színűeknek kell lenniük, egyébként összeolvadnának.
Ez sem egy bonyolult dolog: az alaplakk megszáradása után a körömágyhoz egy keresztet rajzolunk, úgy, hogy a kereszt két szára közötti rész illeszkedjen a körömágyhoz. A harmadik színnel az elsővel párhuzamos, és annak széléhez tökéletesen illeszkedő csíkot húzunk, majd ismét ez első színt vesszük elő, és a másodikkal párhuzamos csíkot húzunk, majd a második színnel a harmadik csíkkal párhuzamosat stb.

Kategória: Műköröm cikkek

 

<< vissza géllakk blog főoldalára

 

Blog értesítő

Bezárás

{{ctrl.message}}