Tavaszi körömgondok 1.

A téli időjárás – még akkor is, ha idén nem volt igazán hideg – kikezdi a körmöket. A friss és autentikus tápanyagok hiánya, a hűvös-szeles idő, a napfényes órák számának csökkenése mind-mind rossz hatással van a bőrünkre, körmünkre, hajunkra. Nézzük, milyen tünetei lehetnek annak, ha a körmünk komolyabb törődést igényelne és mit tehetünk annak érdekében, hogy helyreálljon az egészsége.

Ha törik, ha szakad

A körömlemezek leggyakoribb sérülési lehetősége az oldalról való beszakadás, amely a köröm holdjával párhuzamosan fut. A hosszú körmöt kedvelők nagy ellensége, hiszen majdnem minden esetben rövidre kell vágni miatta a körmöt, így szokott végül úgy alakulni, hogy a tízből kettő-három rövid, a többi hosszú.

Az oldalirányú beszakadás oka sokszor nem a köröm gyengeségében rejlik (bár a kiszáradás hajlamosíthat). Okozhatja nem szakszerűen elvégzett manikűr, amikor a köröm szélét nem polírozzuk el. A széleken szabadon maradó szálak és egyenetlenségek potenciális gyenge pontokat jelentenek, ezek aztán külső erő hatására könnyebben szakadnak be.
Akár vágjuk, akár reszeljük a körmünket, ügyeljünk arra, hogy a végső simítások során finoman, de teljes körűen “dolgozzuk el” a széleket. A legjobb, ha az utolsó fázishoz a lehető legfinomabb reszelőre váltunk és nem csak hosszanti irányból, hanem merőlegesen is megcsiszoljuk a körmük szélét.

 

Műköröm blogjavascript:void(0)
A kép csak illusztráció

Ha a körmök a holdívre merőlegesen szakadnak be, az már tápanyaghiányra utal. A törékeny körmök nagy valószínűséggel arra hívják fel a figyelmünket, hogy a szervezetünknek kalciumra, cinkre, vasra volna szüksége, esetleg a B-vitaminok különböző fajtáinak bevitelét vagy az A-vitamin fogyasztását kellene megnövelnünk.
Az ásványi anyagokat a legjobb, ha természetes forrásból szerezzük be. Jó lehetőség a Schüssler-sók fogyasztása, amely olyan formátumban tartalmazza az ásványi anyagokat, amelyek kiválóan fel tudnak szívódni. Ugyanakkor igyekezzünk  minél több nyers zöldséget és zöld növényt fogyasztani, csíráztassunk magvakat, ezek jó arányban fedezni tudják a tápanyag-hiányainkat

A lemezes törés is megkeserítheti a körömfestést szeretők életét. Ha ilyen gyengeség jellemző a körmeinkre, gyakran előfordul, hogy a legfelső körömlemezek nem bírják el a lakk súlyát, és festés után hamarosan kisebb-nagyobb összefüggő foltokban, együtt távoznak az ujjaink végéről.
Oka kiszáradás vagy vegyi anyagok általi roncsolás lehet, érdemes nagy erőkkel ápolni ilyenkor a kezünket, hidratáló és tápláló olajakkal, krémekkel. A langyos olívaolajban való heti egyszeri megmártóztatás, vagy a vizes kezünk bedörzsölése szőlőmagolajjal csodákra képes.

Kategória: Műköröm cikkek

 

<< vissza géllakk blog főoldalára

 

Blog értesítő

Bezárás

{{ctrl.message}}