A körömápolás és díszítés története 2.

A sötétnek nevezett középkor időszaka Európában nem igazán kedvezett a testápolási eljárásoknak, így ekkor a körömdíszítés is háttérbe szorult

A reneszánsz azonban, a maga kifinomultságával újra felfedezte az öltözködés mellett a testápolás szerepét, így a kezek és lábak ismét a figyelem középpontjába kerültek. Ebben az időszakban a „piperkőc” férfiak is festették a körmeiket, bár a körömápolás még nehézkes volt, hiszen nem ismerték még a körömollót és a reszelőt.

Lucas CranachEz utóbbiak felfedezésére egészen az 1800-as évek elejéig kellett várni, amikor Fülöp Lajos király lábápolásra szakosodott orvosa fogorvosi szerszámokból kifejlesztette ezeket az eszközöket. Egy évszázaddal később már természetes volt, hogy a köröm hosszának csökkentésére ollót, alakjának kialakítására reszelőt használtak.

Nem kellett hozzá két évtized, már minden termék megjelent a körömápolás piacán, amelyeket ma is használunk (csak természetesen kezdetlegesebb változatban). A csiszolóporral készült reszelők, körömágyápoló folyadékok ezekre az évekre vezethetik vissza születésüket.

Kevesen tudják, hogy a ma is használt folyékony körömlakk feltalálása Henry Fordnak, az autómágnásnak köszönhető. Ötlete alapjául természetesen az autófestékeket alkalmazta.

A valódi pigmentekkel készülő körömlakkok születésének éve 1932, és a mai napig híres márkát megalapító Revlon testvérek nevéhez fűződik. A pigmentek azok a festékszemcsék, amelyek a lakk egyenletes, élénk színét adják, alkalmazásukkal nyílt meg az út a színek rendkívül széles skálájának piacra dobása előtt.

A XX. századi nagy dívák – mint Marlene Dietrich és Greta Garbo – nagyon sokat tettek az új körömdíszítési irányzat és egyáltalán a körömápolás elterjesztéséért. Hosszúra növesztett, csodálatosan ápolt és időnként vérvörösre festett körmeik mindenkiben mély emlékeket hagytak és számos követőt vonzottak. Természetesen a körömlakkok innovációja a mai napig töretlenül folytatódik. A száradási idő csökkentése, a masszivitás növelése, a színek skálájának szélesítése, illetve a különféle struktúrák és árnyalatok kialakítása mind a gyártási technológiák fejlődésével kap lehetőséget.

A modernkori körömápolókat itt találod >>

(A képet Lucas Cranach festette 1526-ban, Sibylle von Cleve hercegnőről. Forrás: wikipedia)

Folytatjuk a műkörmök történetével!

Kategória: Műköröm cikkek

 

<< vissza géllakk blog főoldalára

 

Blog értesítő

Bezárás

{{ctrl.message}}