A körömnyomdák fajtái és néhány tipp

A körömnyomdázás az egyik kedvenc mintázásunk hiszen gyors, egyszerű és nem kell hozzá rajztudás. A körömnyomdát csak egyszer kell megvenni, ezután csak a minták körét kell bővíteni. Használható sima körömlakkhoz, zselélakkhoz is.
A körömnyomda stemplije, azaz a puha és rugalmas felületet (amelyre a sablonlemezről a minta először felkerül) magába foglaló műanyag eszköz többféle is lehet. Általában a párna szilikon, de lehet kisebb vagy nagyobb, esetleg a két végén eltérő méretű. Ez azért jó, mert a kisebb körmökhöz könnyebb egy kis stemplifejjel hozzáférni, de az is lehet, hogy egy kisebb mintát magabiztosabban helyezel el egy kisebb fejjel, míg egy teljes körmöt lefedő minta csak nagyobb fejre fér el.

A stempli teste sokszor mindenféle színben pompázik, a szivárvány minden árnyalatában. Napjainkban azonban egyre népszerűbb a víztiszta testtel rendelkező stempli, amiben még a fej is átlátszó. Ennek az a nagy előnye, hogy átlátunk az eszközön (sőt, a párna ívelése miatt még egyfajta nagyító hatás is érvényesül), így nagyszerűen tudjuk pozicionálni a mintát, látjuk, hogy jól letapadt-e a festék.

A sablonok minősége se mindegy, se a használat, se a készülő minták szempontjából. A rendesen kimart sablonokban jól eloszlatható a festék, nem maradnak ki sarkok, ívek, nem lesz levegős a festék. Ugyanakkor az is fontos, hogy jól tisztítható legyen, hiszen nem csak színváltás, de két nyomtatás között is érdemes kitisztítani, hogy ne száradhasson bele a festék, „lecsalva” a minta egy részét.

Általában a normál körömmintázó stemplik alkalmasak a kristálynyomdázásra is, de ehhez érdemes az átlátszó fajtát választani, mert így jobban látjuk, hogy hova tesszük a mintát. Ugye a kristályok „lestemplizését” nem a köröm szélén kezdjük, hanem középen, ezért is fontos, hogy átlássunk az eszközön.

Egy trükk a végére: két nyomtatás között úgy tudjuk a legegyszerűbben megtisztítani a stempli gumiját, hogy ragadós ruhatisztító papírt simítunk rá, majd hirtelen mozdulattal letépjük. Ez az eljárás alkalmas arra is, hogy a bőrünkre nyomtatott lakkot is letisztítsuk. 

Kategória: Műköröm cikkek

 

<< vissza géllakk blog főoldalára

 

Blog értesítő

Bezárás

{{ctrl.message}}