Flekk flekk hátán 2.

Az előző bejegyzésben az alapozó flekkek előnyeiről beszéltünk, illetve arról, hogy milyen új megjelenést tud kihozni egy gyengén fedő lakkból az alapnak használt fehér flekk.

Tegyünk egy próbát rózsaszín, citrom- vagy napsárga, világoskék, világoszöld, a most divatos lazacszín árnyalatokkal és lássunk csodát! Érdemes kipróbálni arany színű, vagy arannyal gyöngyházas lakkok esetében is, de a sima gyöngyházas, ezüstport tartalmazó vagy szimplán csillámos áttetsző-zselés lakkok is sajátos felületet adnak ki fehér alapon.

Azért fontos a jó alapozás, mert ezzel elkerülhetjük, hogy a fő lakkot olyan sok rétegben kelljen felkenni, hogy az eleve kizárt legyen, hogy sérülés nélkül megszáradjon. Azért is érdemes a világos, illetve színátengedő lakkoknál alapozást használni, mert a körmünk alapból rózsaszínes, vagyis minden lakknál, amely nem fed tökéletesen abban kell gondolkodnunk, mintha rózsaszín fóliára festenénk.

De ne csak hófehérrel próbálkozzunk, ha van porcelánrózsaszín, egészen halvány lila vagy zöld lakkunk, a hozzá közel álló színeknek ezek is kiváló hátteret nyújthatnak. Ügyeljünk rá, hogy a fő lakkréteg tökéletesen eltakarja az alapozást, és ne kenegessük sokáig a fölső lakkréteget, mert feloldhatja az alsót, aminek következtében két dolog fordulhat elő: az alsó réteg felszíne egyenetlen lesz, vagy az alsó réteg színe keveredni fog a felsővel.

Műköröm blogjavascript:void(0)
A kép csak illusztráció

Színfedés és más trükkök

Ugyanezt sötétebb lakkok esetében is érdemes kipróbálni. Az adott színhez közel álló, akár világosabb árnyalat segítségével elkerülhetjük, hogy a nem jól fedő színből ezer réteget kelljen egymásra tenni a megfelelő színhatás érdekében: az áttetsző piros lakk alá kent tömör narancs réteg, friss és élénk tónust kölcsönöz a fölső rétegnek, a világosabb zöld a sötétzöld alá jó, stb..
Például, ha van egy olyan középkék vagy középzöld lakkunk amely csillámos-térbeli hatású-zselés állagú, akkor ha kéket festünk alá, ilyen, lesz, ha türkizt, akkor olyan, így játszhatunk az árnyalatokkal és hangulatokkal is.

Az egészen sötét tónusok alá kipróbálhatjuk a feketét is. A sötétkék, sötétzöld, barna lakkunk, ha hígnak bizonyul, vagy rossz az ecset, esetleg nem terül a lakk megfelelően, egy alsó fekete rétegen nagyszerűen fognak mutatni.

Kategória: Műköröm cikkek

 

<< vissza géllakk blog főoldalára

 

Blog értesítő

Bezárás

{{ctrl.message}}