Még egy pár szó a népművészeti körmökről 1.

Természetesen nem csak az előző cikkekben bemutatott kalocsai minták hódítanak világszerte. Minden népnek meg van a maga ősi népművészeti mintakincse, és érdekes módon a világ divatjában ez nemzetközi szinten előtérbe került. Nézzük meg a legismertebb mintákat a világ népművészetéből, hogy ha neked is kedved tartja, tudd, hogyan csináld a szupertrendi népi mintás körmöket (vagy hogyan keress rá a Google-ban).

Kínai minták

A kínai népi művészet Európában legismertebb alkotásai a jellegzetes habos cseresznyefa-virágok, amelyek sötét ágak között ülnek. A részletekbe menően cizellált kontrasztos (fehér virág vörös, lila vagy mélykék háttér), kissé melankolikus vagy agyondíszített mini életképek a körmökön a kínai rizspapír-festészet remekeire emlékeztetnek. Szintén jellegzetes a kínai betűfestés vagy a tusrajzok alkalmazása a körmökön.

A kínai stílusú körmökön kiválóan elférnek a három dimenziós virágok és más díszítések, szintén túlburjánzó mennyiségben. Mivel Kína a világ egyik legnagyobb „kütyügyártója”, biztosak lehetünk benne, hogy a műkörömépítés piacán is kifogyhatatlan a kínálatuk. A körömre rögzíthető különféle kínai csomók, körömékszerek, bojtok és selymek is bátran alkalmazhatóak a kínai népi festésű körmökön. A kínai népi körmök egyik tipikus mintája lehet a klasszikus festészetből vett kínai sárkányok és az utcai felvonulásokból ismert sárkány-jelmezek ábrázolása.

Ami a színeket illeti, a kínai népművészet jellegzetességei a fényes-fémes, selyem felületet idéző színek: bordó, lila, brokát, narancs, arany.

Japán minták

Az előbb leírtakkal szemben a japán minták a visszafogottságukról felismerhetőek. Na nem mintha kevésbé lennének részletesek, de egyáltalán nem jellemző rájuk a túldíszítettség színekben és anyagokban.

A japán rajzművészetre jellemző a lendületes vonalvezetés, a meseszerű sárkányos-pávás-sógunos-legyezős világ. A műkörömépítésben külön stílust képvisel a „japán minta” ez kifejezetten letisztult, néhány díszítőelemet tartalmazó alkotás általában, pl. porcelánszerű alapon egy kő és egy keskeny fekete francia vég. Persze nem feledkezhetünk el a japán kokeshi babákról sem, mint körömdíszítési lehetőségről.

Kategória: Műköröm cikkek

 

<< vissza géllakk blog főoldalára

 

Blog értesítő

Bezárás

{{ctrl.message}}