Nyári lábápolás

A nyári lábápolás több ok miatt is különös figyelmet érdemel. Egyrészt, mert a vékony, kivágott cipőkben, szandálokban minden láthatóvá válik mások számára is. Másrészt mert nyáron sokat járunk mezítláb, így a sarkon és az ujjak végén bőrkeményedések keletkeznek, amelyek nem csak csúnyák, hanem fájdalmasak is lehetnek. Harmadrészt a nagy melegben a láb könnyen beizzad a cipőbe, és ez kellemetlen szagokkal, sőt gyulladásokkal és kiütésekkel is járhat.

Nézzük sorba, hogy melyik problémával mit kezdhetünk!

Az alapvető lábápolás megegyezik a máskor megszokottal: kb. három hetente alaposan áztassuk be a lábfejeket (esetleg méregtelenítő hatású sós lábfürdőbe), majd vágjuk vagy reszeljük le a körmöket és óvatosan távolítsuk el a fölösleges bőrt. Végül rózsafa pálcával kaparjuk le az elhalt cuticula-réteget.

A bőrkeményedések eltávolítását ennél sajnos gyakrabban el kell végezni a nyári időszakban, különösen akkor, ha kényelmetlen cipőket hordunk hiszen azok több és vastagabb elhalt bőrréteg keletkezését idézik elő. Ehhez a művelethez is alaposan be kell áztatni a lábakat, hogy felpuhuljon a megkeményedett bőr. Ha elértük a bőr megfelelő állapotát, akkor igényeiknek vagy szokásainknak megfelelően habkővel, reszelővel vagy kifejezetten a láb bőrére készült bőrradírral dörzsöljük át az érintett bőrfelületet.

Ha nagyon vastag a bőrkeményedés, használhatunk bőrollót vagy kifejezetten erre a célra készült bőrkést is, de ezekkel legyünk elővigyázatosak, mert ha belevágunk nehezen gyógyuló és fájdalmas sebet idézünk elő, és a vágott bőrt növekedésre stimuláljuk.

A bőrkeményedést megelőzhetjük rendszeres radírozással és krémezéssel. Bőrradírt otthon is készíthetünk: kristálycukrot, habkő-őrleményt vagy homokot keverjünk olívaolajba vagy kókuszolajba, esetleg valamilyen semleges krémbe és ezzel végezzük el a radírozást.

A láb hidratálására nehéz, gazdag, zsíros krémeket kell használni, mert a láb bőre nem termel elég faggyút ahhoz, hogy puhán tartsa a bőrt. Hetente egyszer érdemes a lábfejet bepakolni, azaz vastagon bekrémezni, majd pamutzoknit húzni rá és úgy aludni.

A lábizzadás ellen szintén lábfürdő segítségével küzdhetünk. A zsálya és a lestyán csökkenti a verejtékezést és elveszi a rossz szagokat, a rozmaring pihentet és elmulasztja a fájdalmakat, a menta frissességet kölcsönöz.

Kategória: Műköröm cikkek

 

<< vissza géllakk blog főoldalára

 

Blog értesítő

Bezárás

{{ctrl.message}}