Őszi körömápolás 1.

Nemsokára ismét beköszönt a hideg idő, amikor a kezünk bőre és a körmeink is hajlamosak lesznek kiszáradni, törékennyé válni. Ha hűvösödnek a nappalok, kifejezetten hideggé válnak az éjszakák, és különösen, ha esővel, széllel jár a rossz idő, érdemes a kézfejünket kesztyűvel védeni.

Az átmeneti időben csak valamilyen könnyebb dzsörzé, béleletlen bőr darabokra gondoljunk, a bundás kesztyűt hagyjuk meg télre.

Mivel erősíthetjük meg a körmeinket a téli, vitaminhiányos időszak előtt, amikor egyébként is jellemző a körmök meggyengülése? Van néhány filléres trükk, amivel nagyanyáink ápolták körmeiket és még nagy igénybevétel esetén is jó karban tudták tartani őket.

Ezek egy része a háztartásban is megtalálható szerekkel-eszközökkel történik, egy részükhöz érdemes egy-egy alkotóelemet beszerezni, de ezek természetesen  nem  csak körömápolásra lesznek jók.

Először azonban lássunk néhány óvintézkedést, amellyel bármikor megelőzhetjük a körmeink állagának leromlását, néhány ügyes praktikát, amire egy ápolt hölgynek nem telik sokba odafigyelni.

Az egyik legfontosabb, amit nem csak időszakosan érdemes alkalmazni, a rendszeres körömkefe-alkalmazás. Nagy haszna az, hogy felpezsdíti a körömágy vérkeringését, ezzel körömsejtek képzésére sarkallja a sejteket, így gyorsabban nő és vastagabb is lesz a köröm.

Gyakran látni, hogy az emberek ujjain a körömágy felületén húzódó bőr szálkásan beszakadozik, durvább esetben ki is sebesedik, vérzik stb. Ezt a jelenséget kiválóan meg lehet előzni a körömkeféléssel.

Műköröm blogjavascript:void(0)
A kép csak illusztráció

A második tanácsunk, amely szintén megelőzésként szolgál, és az év bármely időszakában hasznos lehet: ügyeljünk arra, hogy ne ázzanak ki nagyon a körmeink (kivéve, ha ez a cél), illetve ha kiáztak már, akkor tudatosan figyeljünk arra, hogy ne fejtsünk ki velük erőt, óvjuk őket a fizikai behatásoktól.

A körmöt akkor szoktuk kiáztatni, ha vágni akarjuk, ez pont azért van, mert a nedves köröm puha. Így, ha nem óvjuk meg felázott körmeinket (pl. mosogatás után), sajnos számíthatunk rá, hogy gyakran leszünk áldozatai a lemezes, illetve a kereszt irányú letörésnek.

Ne használjuk a körmünket eszközként: csavarhúzásra, a dobozos üdítő kinyitására, boríték kibontására, ragacsok és matricák lekaparására, szennyeződések eltávolítására stb., legfeljebb akkor, ha strapabíró műkörmünk van.  Minél hosszabb a köröm, annál sérülékenyebben reagál a közvetlen erőhatásokra.

Kategória: Műköröm cikkek

 

<< vissza géllakk blog főoldalára

 

Blog értesítő

Bezárás

{{ctrl.message}}